Hlavní obsah

Milionářská daň se přejmenuje. V Argentině jí budou říkat pandemická

20 procent z částky vybrané od milionářů půjde na zdravotnický materiál.

Reklama

Argentina zavádí novou milionářskou daň, ze které chce platit náklady na boj s koronavirovou pandemií.

Článek

Argentina se aktuálně potýká s hospodářskou i zdravotnickou krizí, která se kvůli koronaviru zhoršuje. S cestou ven jí mají pomoci milionáři, kterým tamní zákonodárci schválili nové vyšší daně.

Podle serveru BBC odhlasovali argentinští senátoři takzvanou „milionářskou daň“ v pátek. 42 hlasů bylo pro, 26 proti. Daň se týká lidí s aktivy v hodnotě více než 200 milionů pesos, tedy 53,5 milionu korun. Asi 12 000 lidí tak bude muset platit státu více.

Toto opatření se pravděpodobně dotkne i nejbohatších Argentinců. Mezi ty patří například obchodník s ropou a plynem Alejandro Bulgheroni, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti MercadoLibre Marcos Galperin nebo ředitel skupiny Techint Group Paolo Rocca.

Milionáři, které zdanění zasáhne, budou platit sazbu 3,5 procenta za bohatství v Argentině a až 5,25 procenta za majetek mimo zemi. Vláda prezidenta Alberta Fernandeze doufá, že tímto krokem získá 300 miliard pesos (80,3 miliardy korun).

Z takto získaných peněz půjde podle agentury AFP 20 procent na zdravotnický materiál, dalších 20 procent na úlevu malým a středním podnikům, 20 procent na stipendia pro studenty, 15 procent na sociální rozvoj a zbývajících 25 procent půjde podnikům na zemní plyn.

Pandemie Argentinu těžce zasáhla. Země se stala pátou na světě, která v říjnu nahlásila přes milion potvrzených případů, přičemž zde žije 45 milionů obyvatel. Aktuálně je Argentina nejmenším státem, který milionovou hranici překonal. 40 000 obyvatel na covid již zemřelo.

Země je v recesi už od roku 2018, ale opatření spojená s nákazou poslala tamní hospodářství potýkající se s nezaměstnaností, vysokou úrovní chudoby a obrovským vládním dluhem ještě hlouběji.

Opoziční skupiny se obávají, že milionářská daň odradí zahraniční investory a že to nebude jen jednorázová daň. Středopravicová strana Juntos por el Cambio novinku údajně označila za „konfiskační“.

Jen nás zdaňte

Po podobném kroku volalo už v létě 83 nejbohatších lidí světa. Vyzývali vlády, aby jim a dalším bohatým trvale zvyšovaly daně. Peníze by pak podle serveru The Guardian mohly pomoct se zotavením z hospodářské krize způsobené covidem-19.

Superbohatí lidé, včetně spoluzakladatele zmrzliny Ben & Jerry's Jerryho Greenfielda a dědičky společnosti Disney Abigail Disneyové, vyzvali své vlády, aby „zvýšily daně lidem, jako jsme my. Ihned. Podstatně. Trvale“.

V dopise adresovaném vládám mimo jiné uvádějí, že miliardáři jako oni by měli hrát zásadní roli při „uzdravování našeho světa“. I když se sami o nemocné nestarají, mohou lidem nabídnout spoustu peněz. „Peníze jsou zoufale potřeba nyní i v následujících letech, až se náš svět z této krize dostane,“ upozorňují nejbohatší.

Reklama

Doporučované