Hlavní obsah

Milové a Melovoje – původně jedno město, které rozdělila válka

Milové a Melovoje – původní jedno město, které rozdělila válka.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Městečko Milové leží na východní Ukrajině. Uprostřed ulice je ale hraniční přechod – za ním se už jmenuje Melovoje a patří Rusku. Desítky let to byla součást Sovětského svazu a lidé zde mohli přecházet z jedné strany na druhou bez problémů. To už teď neplatí. Ukrajinská část tohoto města je kontrolována ukrajinskou vládou. Občané Milové a Melovoje byli od sebe odděleni hranicí, kterou postavila ruská vláda.

Někteří Ukrajinci ze separatisty ovládaných oblastí sem přicházejí, aby dostali své ukrajinské penze, a přitom vědí, že jim hrozí soudní stíhání, když přicházejí z ruského území.

„Dávají za to pokuty. Pokutují nás. Ale ve skutečnosti to došlo mnohem dál,” říká jeden z místních obyvatel.

Pro jiné je to ale ještě komplikovanější. Když obyvatel ukrajinského města Zorynivka onemocněl, tak dříve odjel do většího města – Milové – které bylo 14 kilometrů daleko, pokud jel tedy cestou přes Rusko. Teď musí jet přes často bahnitou polní cestu po ukrajinské straně, jež je ale v zimě téměř neprůjezdná, nebo absolvovat 53kilometrovou objížďku.

„Bože chraň, aby se přihodilo něco špatného. Je strašně komplikované se dostat do nemocnice, zavolat sanitku nebo dostat nějaké léky z lékárny – cokoliv,“ dodává jeden z místních.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované