Hlavní obsah

Ministerstvo životního prostředí dá čtvrt miliardy na přípravu projektů proti suchu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Urychlit čerpání evropských peněz na počiny pro boj se suchem má nová dotace Ministerstva životního prostředí (MŽP). Resort nabídne čtvrt miliardy korun na přípravu projektů dodávky a úpravy pitné vody.

Článek

Dotace jich podpoří zhruba 300. Žádosti bude možné podávat od 1. září do 29. ledna 2021, nebo do vyčerpání vyhrazených peněz. Za resort o tom v dnešní tiskové zprávě informovala Dominika Pospíšilová.

Podle MŽP mohou obce s pomocí dotace nachystat své projektové a zadávací dokumentace na výstavbu vodovodů, úpraven vody a přivaděčů, včetně související výstavby kanalizací. „O prostředky na jejich vlastní realizaci si pak obce požádají v novém Operačním programu Životní prostředí,“ doplnil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ten se „rozběhne“ v příštím roce. Plánovaná dotace podle MŽP pokryje až 90 procent výdajů na pořízení projektové přípravy, maximální příspěvek bude pět milionů korun.

„Obcím zafinancujeme kompletní dokumentaci, tzn. počáteční podkladové studie jako je například geologický či hydrogeologický průzkum, odborný posudek, dále projektovou i zadávací dokumentaci. Peníze obcím navíc poskytneme zálohově a teprve po doložení skutečných výdajů bude provedeno vyúčtování dotace,“ popsal ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Podle MŽP si o peníze mohou požádat obce, dobrovolné svazky obcí, obchodní společnosti a zájmová sdružení právnických osob ovládané z více než poloviny veřejnoprávními subjekty. Příjemce musí být také hlavní vlastník vodohospodářské infrastruktury.

„Očekáváme, že o dotace bude veliký zájem, proto by obce neměly s podáním žádosti příliš dlouho váhat,“ upozornil Valdman. „Průměrné náklady na projektovou přípravu se pohybují např. u 20 milionového projektu kolem 800.000 korun. Předpokládáme tedy, že podpoříme něco kolem tří stovek projektů a připravíme tak investice v hodnotě kolem šesti miliard korun pro rychlé a efektivní čerpání z nového Operačního programu Životního prostředí,“ uzavřel Valdman.

Reklama

Doporučované