Hlavní obsah

Ministr dopravy Kremlík začal čistkou. Odvolal ředitele ŘSD

Vladimír Kremlík po jednání u prezidenta.

Reklama

Podle serveru Zdopravy.cz ministr Kremlík vyhověl požadavkům Miloše Zemana, který odcházejícího ředitele Jana Kroupu dlouhodobě kritizoval.

Článek

Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík, který byl jmenován do funkce toto úterý, odvolal po dvou dnech ve funkci ředitele Ředitelství silnic a dálnic Jana Kroupu.

Kremlík zároveň obratem jmenoval nového šéfa této významné státní organizace. Stal se jím dosavadní předseda dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury Pavol Kováčik.

Před nástupem na ministerstvo Kremlík mimo jiné uvedl, že jeho hlavní prioritou bude zrychlení výstavby dálnic. I nyní k výměně ředitelů uvedl, že nový šéf ŘSD by měl zrychlit dopravní výstavbu.

Kroupa byl v čele ŘSD od prosince 2014. V posledních měsících byl veřejností kritizován kvůli tempu výstavby a modernizace tuzemských dálnic. Vyčítána mu byla také situace v prosinci loňského roku, kdy se kvůli zpoždění modernizace dálnice D1 a hustému sněžení tvořily na páteřní dálnici mnohahodinové kolony.

Server Zdopravy.cz uvedl, že Kremlík splnil přání prezidenta Miloše Zemana, který Jana Kroupu dlouhodobě kritizoval. Jan Kroupa spojil většinu kariéry s ŘSD, vedl ho téměř od nástupu Dana Ťoka do funkce.

O Kováčikově příchodu se podle serveru mluvilo poslední týden, kdy se setkával s řadou manažerů ŘSD a oznamoval jim, že bude na tento post jmenován.

Den před Kroupovým odvoláním ŘSD zveřejnilo, že v Česku je v současnosti rozestavěno 39 dálnic a silnic první třídy. Celkově jde o 140 kilometrů nových dálnic, 52 kilometrů oprav dálnice D1 a 63 kilometrů silnic první třídy.

Letos by mělo být otevřeno zhruba 26 kilometrů nových dálnic, loni stát zprovoznil čtyři kilometry. V České republice je v současnosti zprovozněno 1248 kilometrů dálnic a přes 5642 kilometrů silnic první třídy.

Nejdelším dálničním úsekem, který chtějí silničáři dokončit ještě letos, je více než 14kilometrová trasa mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Jde o prodloužení dálnice D1. Otevřít by se měl také osmikilometrový úsek Bošilec-Ševětín na D3 a dálniční křižovatka u Olšan na D46.

Reklama

Doporučované