Hlavní obsah

Kulhánek chce po Skotech omluvu, Tvrdík konec trestního řízení s Kúdelou

Foto: Profimedia.cz

Momentka z utkání Sparty a Rangers. Projevy dětského publika vůči hráči Kamarovi vyvolaly menší diplomatický konflikt.

Reklama

aktualizováno •

Na Ministerstvu zahraničí proběhlo dnes jednání šéfa české diplomacie Jakuba Kulhánka s Nickem Archerem, britským velvyslancem v Praze. Tématem schůzky byla aféra, která se rozpoutala po utkání mezi Spartou a Glasgow Rangers.

Článek

Kulhánek prostřednictvím britského diplomata požádal Skotskou fotbalovou asociaci o omluvu nebo jednoznačný distanc od jejího poradce, který se v souvislosti s problematikou rasismu nevybíravě vyjádřil o České republice a dětských divácích utkání Evropské ligy mezi Spartou a Rangers FC. Zápas se hrál minulý týden, konkrétně ve čtvrtek 30. září.

Oč jde? Kvůli disciplinárnímu trestu UEFA sledovalo tento zápas dětské publikum. Trest byl udělen za rasistické projevy některých fanoušků Sparty v předchozím pohárovém utkání proti Monaku.

Děti v průběhu utkání negativně reagovaly na hráče hostí Glena Kamaru. A to v návaznosti na kauzu spojenou zase s březnovými událostmi z Glasgow, kde se Kamara ocitl v kontroverzi se slávistickým obránce Ondřejem Kúdelou. Ten měl podle Kamarovy verze sdělit tomuto hráči s finským pasem a africkým původem, že je „zas… opice“.

Kamara pak po utkání Kúdelu fyzicky napadl. Kúdela dostal od UEFA trest za projev rasistického chování. Velká část fanoušků v České republice pracuje s hypotézou, že rasismus Kúdelovi nebyl dostatečně prokázán a že si Kamara mohl i vymýšlet. Po neustálých ostrých slovních útocích Kamarova právníka v britských médiích se proto u části české fotbalové veřejnosti dočkal Kamara negativního vnímání své osoby.

V návaznosti na tento příběh minulý týden na Letné reagovaly děti v publiku právě na Glena Kamaru. V průběhu utkání vůči němu vyjadřovaly akusticky své nesympatie, když se dotkl míče. V jásot pak propukly, když byl Kamara za tvrdou hru vyloučen.

Na další hráče afrického původu, kteří v utkání za Rangers nastoupili, děti v publiku negativně nereagovaly.

Klub Rangers FC a někteří britští novináři po utkání pracovali s tvrzením, že se české děti chovaly vůči Kamarovi rasisticky. Přinejmenším, že ho prý urážely coby oběť Kúdelova slovního rasistického útoku.

Na Twitteru se objevil i názor Marvina Bartleyho, poradce Skotské fotbalové asociace, který je v rámci této pozice zodpovědný za problematiku rovnoprávnosti a diverzity. Bartley se vyjádřil, že z těchto událostí není ani v nejmenším šokován. Napsal, že nejde o chybu dětí, protože se chovají tak, jak to vidí u dospělých. „Jakou mají šanci, když jsou vloženy do misky se shnilým ovocem?“ položil si Bartley řečnickou otázku.

Na tento tweet rozhořčeně reagoval Jan Hamáček, český ministr vnitra (ČSSD). A vyzval svého stranického kolegu, ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka, aby si v celé věci předvolal britského velvyslance.

Ke schůzce došlo dnes, tedy v pondělí 4. října dopoledne. „Chápu, že sportovní utkání přináší různé emoce, které se mohou přenést i mimo hřiště. Avšak i to má své hranice a nesmí přerůst do xenofobních urážek mířených na nezletilé děti,“ vyjádřil se po jednání Jakub Kulhánek.

Prostřednictvím webových stránek svého úřadu informoval, že v rámci schůzky požádal britského velvyslance, aby tlumočil Skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu nebo distanc od Marvina Bartleyho, autora výroku o shnilém ovoci.

Ministr Kulhánek zdůraznil, že České republice záleží na výtečných vztazích s Velkou Británií, vyjádřil však také znepokojení „nad stále častějšími verbálními, někdy i fyzickými útoky vůči občanům ze střední a východní Evropy, včetně Polska, Slovenska, ale i České republiky“.

Ministr dále uvedl: „Pokud taková prohlášení projdou bez odezvy, bez kritiky a odsouzení, může nastat moment, kdy se budu obávat o bezpečí českých studentů a občanů na území Velké Británie.“

K výsledkům setkání dvojice Kulhánek - Archer se posléze vyjádřila i britská ambasáda v Praze. Publikovala na sociální síti tento krátký text: „Britská vláda odsuzuje rasismus a xenofobii ve všech podobách. Incidenty během fotbalových zápasů by se měla zabývat UEFA. Na setkání s Jakubem Kulhánkem se britský velvyslanec zavázal předat Skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu a vyjádřil odhodlání dále posilovat britsko-české vztahy.“

S reakcí na tento tweet přispěchal i Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie, který podpořil myšlenku, že by se s fotbalem spojené incidenty měly řešit na půdě UEFA. A vyzval v té souvislosti britské orgány, aby uzavřely trestní řízení vedené s Ondřejem Kúdelou.

Původní verzi článku jsme aktualizovali o vyjádření britské ambasády a tweet Jaroslava Tvrdíka.

Reklama

Doporučované