Hlavní obsah

Policisté dostanou stovky nových aut, náhradu za vysloužilé vozy představil Hamáček

Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka a policejního prezidenta Jana ŠvejdaraVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policisté dostanou 865 nových vozů pro přímý výkon služby. Auta by měla nahradit vysloužilé octavie z předchozích let, které přesluhují a mají najeto v průměru 350 000 kilometrů.

Článek

„Dnešek je dobrou zprávou pro všechny, kteří si přejí, aby policisté nemuseli jezdit zastaralými a technicky nevyhovujícími vozy, z nichž některé kusy mají najeto přes 400 tisíc kilometrů,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček, když v pondělí nové vozy Škoda Octavia představoval.

V příštích měsících podle Hamáčka navíc ministerstvo vnitra pořídí i další vozy. „Jenom za letošní rok policie a hasiči získají přes dva tisíce nových vozidel,“ dodal Hamáček.

Podle policejního ředitele Jana Švejdara teď policii dorazily tři typy vozů – jeden pro prvosledové hlídky, druhý pro běžný výkon služby a speciální typ pro dopravní policii.

Potíže s tendry

Vláda navíc v pondělí projedná zakázku na auta v hodnotě 107 milionu korun pro specializované útvary policie, podle materiálu by měli policisté dostat až 200 nových vozidel. V březnu vypsalo ministerstvo zakázku za půl miliardy na zhruba 800 aut, která mají sloužit převážně dopravní policii a policistům v běžné službě.

Další tendr za 2,2 miliardy v červnu zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle antimonopolního úřadu technické podmínky tendru zvýhodňovaly automobilku Škoda Auto. Vnitro proti rozhodnutí podalo správní žalobu, zároveň vypsalo nové soutěže na nákup vozů.

Hamáček v srpnu po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o rozpočtu uvedl, že ještě letos dostane policie dalších 400 milionů korun na obnovu vozového parku, nakoupí za ně asi 850 osobních vozů a 300 transportérů. Schillerová doplnila, že policie by měla v příštích dvou letech dostat na nákup nových vozidel každý rok půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované