Hlavní obsah

Místo testu na alkohol bude stačit chytrý telefon. Z chůze pozná vše

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Konec alkoholtestům – k měření hladiny alkoholu v krvi poslouží chytrý telefon. Podle americké studie má sledovat chůzi člověka a vyhodnotit, zda je způsobilý k řízení.

Článek

Američtí vědci využili senzory v chytrých telefonech k detekci vyšší hladiny alkoholu v krvi, informoval server BBC. Systém by v budoucnu měl být schopen označit zákonný limit alkoholu a poživatele včas varovat. Podle studie Pittsburghské univerzity chytré telefony dokázaly s až 90procentní přesností identifikovat uživatele, kteří zákonný limit překročili, na základě pouhých deseti kroků.

„V telefonech máme silné senzory, které s sebou nosíme, kamkoli jdeme,“ vysvětluje hlavní výzkumník Brian Suffoletto. „Musíme se naučit, jak je používat, aby co nejlépe sloužily veřejnému zdraví.“

Studie se zúčastnilo 22 dobrovolníků ve věku 21 až 43 let, kterým byla podávána každou hodinu vodka a limetkový džus, dokud nedosáhli hodnoty 80 miligramů alkoholu na 100 mililitrů krve.

Právě tento zákonný limit pro řidiče je zaveden ve Spojených státech, Anglii, Walesu a Severním Irsku. Ve Skotsku je pak tento limit snížen jen na 50 miligramů. (V České republice ovšem platí nulová tolerance alkoholu, takže dá se očekávat, že tento nový systém tady nenajde uplatnění.)

Tresty za alkohol za volantem v Česku

• Alkohol do 0,3 promile: pokuta ve správním řízením 2 500 až 20 000 Kč (v závislosti na minulosti řidiče) a zákaz řízení od 6 měsíců do 1 roku.

• Alkohol nad 0,3 promile: 7 bodů, pokuta ve správním řízení 2 500 až 20 000 Kč a zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok.

• Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost: 7 bodů, pokuta ve správním řízení 25 až 50 000 Kč a zákaz řízení na 1 až 2 roky.

S chytrým telefonem připoutaným k zádům se účastníci studie každé dvě hodiny podrobili testování – šli deset kroků po přímé čáře, otočili se a šli zpět.

Jeden z výstupů, který by z této studie mohl vzniknout, je aplikace, jež by uživatele telefonu bez vyzvání upozornila, že je ve stavu, kdy by za volant neměl sedat. „Ztratil jsem blízkého přítele, který řídil v podnapilém stavu na vysoké škole,“ říká Suffoletto.

Jako pohotovostní lékař se pak staral o desítky dospělých se zraněním spojeným s akutní intoxikací alkoholem. „Z tohoto důvodu jsem posledních deset let věnoval testování digitálních zařízení, abych předešel úmrtím a zraněním spojeným s nadměrnou konzumací alkoholu,“ dodal.

Přestože se jedná o malou předběžnou studii, vědci doufají, že se stane základem pro další pokrok a další experimenty budou následovat. „Jedná se o kontrolovanou studii, ale v jakékoli širší veřejné aplikaci musíte zvážit, jak jsou tato data shromažďována a používána,“ upozorňuje profesor Daniel Dresner, odborník na kybernetickou bezpečnost na univerzitě v Manchesteru.

„Neexistuje hranice, pokud jde o vynalézavost a využívání nasdílených dat uživateli. V budoucnu by mohla být například propojena se samotným automobilem, který by následně řidiči nedovolil v případě překročení limitu nastartovat. Další z variant je, že by samotná aplikace na svého majitele zavolala policii,“ dodal Dresner.

Výsledky byly zveřejněny v časopise Journal of Alcohol and Drugs.

Reklama

Doporučované