Hlavní obsah

Místo uhlí slepičí trus. Vědci vyvíjejí alternativní palivo

Slepičí trus jako nový alternativní druh energieVideo: Reuters

 

Reklama

Vědci věří, že drůbeží trus v budoucnu nahradí desetinu uhlí spalovaného v elektrárnách. To by mimo jiné přispělo ke zlepšení životního prostředí.

Článek

Izraelští vědci přišli na to, jak nahradit uhlí spalované v elektrárnách ekologičtějším způsobem. Objevili, že při ohřevu slepičího trusu vzniká biopalivo, které má podobné vlastnosti jako právě uhlí.

Výzkumníci předvídají, že drůbeží exkrementy by v budoucnu mohly nahradit až desetinu uhlí spalovaného v elektrárnách. Tím by se snížily emise skleníkových plynů, které ohrožují životní prostředí.

Podle jedné z výzkumnic, Vivian Mauové, projekt takříkajíc zabije dvě mouchy jednou ranou. Kromě alternativy k fosilním palivům jde také o způsob, jak naložit s množícím se drůbežím odpadem.

„Konzumujeme mnoho masa a konzumujeme ho stále víc a víc, takže tento odpad tu stále bude a jeho množství poroste. Potřebujeme proto řešení,” dodala Mauová.

Planeta je jedna, vzkázala Paříž světu a nabídla miliony eur vědcům z USA

A jak se vlastně ze slepičího trusu stane alternativa uhlí? Proces přeměny drůbežích exkrementů na palivo trvá pár hodin. Nejprve se vlhký odpad vloží do tlakového hrnce a ohřeje se na 250 stupňů. Během toho se voda v hrnci stává velmi reaktivní a chemické procesy přeměňují organický odpad na materiál podobající se uhlí.

Kam s jaderným odpadem? Stát se snaží koupit souhlas obcí, tvrdí odpůrci

Reklama

Doporučované