Hlavní obsah

Mistr světa a opora hokejových Pardubic má problém. Čáslavu kontrolovala policie kvůli kokainu

Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Petr Čáslava, někdejší hokejový reprezentant a dnes hráč a spolumajitel Pardubic.

Reklama

Petra Čáslavu při běžné dopravní kontrole zastavila policie, poté se musel podrobit krevní zkoušce na kokain. Případem se má zabývat správní orgán Magistrátu města Pardubice.

Článek

Za čtrnáct dnů odstartuje nový ročník Tipsport extraligy, coby jeden z lídrů Dynama Pardubice do něj vstoupí i bývalý hokejový reprezentant a mistr světa Petr Čáslava. V posledních dnech ale musel řešit nepříjemné osobní starosti. Vše začalo rutinní dopravní kontrolou, při níž policie Čáslavu zastavila a kontrolovala, zda neřídil pod vlivem drog.

„Policisté v Pardubicích kontrolovali kromě jiných osob také osmatřicetiletého řidiče, který se na místě podrobil testu ke zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek s pozitivním výsledkem na kokain. Následně byl tento řidič vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, tomu se podrobil,“ řekla Seznamu Andrea Muzikantová, tisková mluvčí z Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.

Totožnost řidiče policie podle zákona na ochranu osobních údajů nesmí prozradit. Že se skutečně jedná o Čáslavu, ale Seznamu nezávisle na sobě potvrdilo několik zdrojů.

Incident se stal v první polovině srpna. Policie dodává, že byl celý případ předán k projednání správnímu orgánu Magistrátu města Pardubic.

Čáslavův klub, Dynamo Pardubice, na tři zaslané otázky Seznamu vrátil jen skoupou odpověď.

„Klub nemá žádnou takovou informaci od policie nebo jiného orgánu, a proto se nemá k čemu vyjadřovat,“ vzkázal generální manažer Dynama Pardubice Dušan Salfický.

Tiskový mluvčí klubu Jan Hrabal zároveň dodal, že se k celé věci nebude vyjadřovat ani Čáslava. Ten se má údajně hájit tím, že výsledek krevních testů v nemocnici dopadl negativně.

Pardubice v letošní přípravě na novou sezonu odehrály sedm přípravných zápasů, zkušený obránce a mimo jiné i minoritní majitel pardubického klubu nastoupil do pěti z nich. Dopingového prohřešku se, i kdyby kokain skutečně v tomto období užíval, nedopustil.

„Kokain patří mezi zakázané látky jen při soutěži. Ne v tréninkovém období,“ vysvětluje vedoucí Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský. Jinými slovy - hokejisté nemohou kokain užívat jen v průběhu ligových zápasů, během tréninku na jeho přítomnost v krvi nejsou vůbec testováni. Odhalit kokain z krve nebo moči se dá jen několik málo dní po jeho užití. Teoreticky je tak možné kokain užívat i v průběhu sezony mezi zápasy.

Užívání podobných drog není v hokeji nic neobvyklého, o čemž svědčí i případy z NHL. O tom, že je v zámořské lize populární právě kokain, promluvili před rokem pod zárukou anonymity švédští hokejisté. Drogu údajně hráči užívají nejen na bujarých večírcích. V NHL se hokejisté spoléhali na kokain jakožto stimulant.

Kokain v malých dávkách napomáhá stimulování centrální nervové soustavy a hráč lépe zvládá zátěž, kterou mu šedesátiminutové utkání přináší. Zároveň droga potlačuje strach a sportovci jsou díky ní bojovnější.

Užívání kokainu v nejprestižnější hokejové lize světa, na rozdíl od extraligy, nahrával i fakt, že hokejisté byli i během zápasů testovaní na přítomnost dopingových látek v krvi, na drogy však ne. Od loňské sezony je tomu už ale jinak. Vedení NHL a hráčská asociace se shodly na tom, že součástí testů bude i test na přítomnost drog, konkrétně marihuany a kokainu.

V prostředí českého hokeje se o kokainu veřejně příliš nemluví. Zveřejněným případem z posledních let je snad jen obránce Tomáš Kolafa z prvoligového Ústí nad Labem. Před třemi lety ukončil kariéru poté, co měl pozitivní test na kokain a disciplinární komise svazu mu vyměřila čtyřletý zákaz činnosti. Hráč tehdy před disciplinárkou tvrdil, že látku neužil vědomě.

Čáslava byl dlouhá léta stabilním členem hokejové reprezentace, startoval na osmi mistrovství světa. V roce 2010 pomohl národnímu týmu k zatím poslednímu zlatu, ve své sbírce ale má i bronzy z let 2011 a 2012. S národním mužstvem se rozloučil na posledním domácím šampionátu 2015 v Praze.

Reklama

Doporučované