Hlavní obsah

Mizení novinářů nesmí být nová norma. OSN žádá vysvětlení v případu kritika saúdského režimu

Zmizení novináře Chášakdžího: Generální tajemník OSN Guterres žádá Rijád o vysvětlení.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

V úterý 2. října vstoupil novinář Džamál Chášakdží na půdu saúdskoarabského konzulátu v tureckém Istanbulu a od té doby jej nikdo neviděl.

Článek

Turecká verze, ke které se přiklání většina vyspělých zemí, zní, že rijádský režim svého kritika uvnitř konzulátu zavraždil. Saúdové takovou verzi odmítají. O vysvětlení celé situace už žádá také generální tajemník OSN António Guterres.

Guterres se podle svých slov obává, že obdobná zmizení by se v budoucnu mohla stát normou. Uvedl to pro zpravodajský server BBC. „Potřebujeme vědět, co přesně se stalo a kdo je za to zodpovědný,“ řekl. Nejvyšší představitel OSN od Rijádu očekává jasnou odpověď, podle které přijde reakce světových vlád.

O reakci ostatních zemí se aktuálně podle BBC hovoří zejména v kontextu blížící se investiční konference, kterou hostí Rijád. Té se i přes nejasnosti v případu zmizení novináře plánuje zúčastnit americký ministr financí Steven Mnuchin. Plánovanou cestu naopak zrušil mimo jiné šéf Světové banky Jim Kim.

Obchodní styky s Rijádem pak přerušil miliardář Richard Branson. Ten mimo jiné zastavil jednání o investici ve výši jedné miliardy dolarů do jeho vesmírného programu pod hlavičkou společnosti Virgin.

Americký prezident Donald Trump v pátek novinářům řekl, že se telefonicky spojí se saúdským králem Salmánem, aby společně situaci prodiskutovali. Před novináři se ale Trump podle listu The New York Times zároveň nechtěl pustit do hovoru o pošlapávání lidských práv v saúdském království.

Saúdové jakákoliv nařčení z vraždy kritika tamního režimu odmítají. Obvinění jsou podle saúdskoarabského ministerstva vnitra založená na lžích a vláda je připravena odhalit, co se skutečně stalo.

Přesvědčení o vraždě novináře Chášakdžího posílily videonahrávky zveřejněné tureckými médii. Na nich je vidět, jak novinář vchází do budovy konzulátu, ze kterého se už před průmyslové kamery mapující okolí nevrátí. Záběry potom doplňují záznamy z jiných kamer, které zachytily údajné patnáctičlenné komando, které mělo vraždu novináře obstarat.

Zveřejněný materiál by mohl brzy doplnit také další, tentokrát audiovizuální záznam. Nejmenovaný zdroj z tureckých bezpečnostních služeb blízkovýchodní mutaci BBC potvrdil existenci nahrávky, která měla vraždu a jí předcházející mučení Chášakdžího zachytit. Podle zdroje listu The Washington Post, pro který psal Chášakdží sloupky, záznam zobrazuje také rozčtvrcení novinářova těla.

„Na záznamu je slyšet jeho hlas a hlasy mužů hovořících arabsky. Slyšíte, jak ho vyslýchají, mučí a zavraždí,“ citoval list další zdroj. Podle tureckých médií měly záznam pořídit novinářovy chytré hodinky. Takovou verzi se ale nepodařilo ověřit.

Podle BBC Turecko a Saúdská Arábie i přes vyhrocení vzájemných vztahů souhlasily s vyšetřováním incidentu společnými silami. Saúdská delegace do Turecka dorazila v pátek a o víkendu by se měla zapojit do vyšetřování.

Turecko podle BBC však nadále zastává názor, že Džamál Chášakdží byl zavražděn. Přestože oficiální stanovisko stále hovoří o zmizení.

Reklama

Doporučované