Hlavní obsah

Mladá Američanka předala médiím utajované dokumenty o ruských hackerských útocích na prezidentské volby

Mladé Američance hrozí desetileté vězení za zveřejnění dokumentu o zásahu ruských hackerů do voleb.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Bývalá zaměstnankyně Národní bezpečnostní agentury (NSA) čelí obvinění, že předala médiím přísně tajné dokumenty. Ve vězení může strávit až deset let.

Článek

Američanka Reality Leigh Winnerová, která jako zaměstnanec analytické společnosti Pluribus International smluvně pracovala pro americkou NSA, je v současné době vyšetřována FBI a hrozí jí až deset let vězení. Do médií měla vynést přísně tajný dokument, který potvrzuje, že Rusko provedlo kybernetický útok na nejméně jeden hlasovací software při amerických prezidentských volbách. Ruská vojenská rozvědka GRU měla napadnout společnost dodávající hlasovací software a rozeslat stovky phishingových e-mailů na americké volební úřady. Mluvčí Kremlu obvinění popřel.

V dokumentu, který měla Winnerová poskytnout webu The Intercept, lze najít detailní popis možného vlivu Ruska na volby. Podle informací televize CNN si dokument zkopírovalo dalších pět lidí, jediná Winnerová ho ale poskytla médiím. Zpráva měla být tajná minimálně do roku 2042.

S Winnerovou proběhlo v pondělí první soudní přelíčení. Vyšetřovatelé ji zadrželi ještě před zveřejněním článku. Web The Intercept je sám informoval, že zřejmě disponuje tajnými dokumenty.

Reklama

Související témata:

Doporučované