Hlavní obsah

Mladého čínského miliardáře otrávili, jed nejspíš dostal v čaji

Foto: Profimedia.cz

Společnost Yoozoo proslavila především strategie Hra o trůny: Zima se blíží (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Čínský miliardář Lin Čchi, prezident a výkonný ředitel firmy Yoozoo vyvíjející počítačové hry, který zemřel 25. prosince, byl otráven.

Článek

Informoval o tom v pondělí zpravodajský server BBC News s odvoláním na šanghajskou policii, podle níž je hlavním podezřelým jeden z Linových kolegů.

Společnost Yoozoo proslavila především strategie Hra o trůny: Zima se blíží (Game of Thrones: Winter is Coming) vycházející z oblíbeného stejnojmenného seriálu na motivy knižní ságy George R. R. Martina.

Podrobnosti o jeho smrti jsou zatím jen kusé; podle prohlášení zástupců jeho firmy byl Lin hospitalizován 16. prosince poté, co se mu udělalo nevolno, ale jeho stav byl stabilizovaný. V pátek 25. prosince ale firma oznámila, že zemřel.

Policie zadržela jednoho podezřelého, kterým by podle čínských médií mohl být Sü Jao; šéf pobočky Yoozoo pro filmovou produkci. Čínské sdělovací prostředky také spekulují o tom, že jed byl Linovi podán ve fermentovaném čaji.

Majetek devětatřicetiletého Lina se odhaduje na 1,3 miliardy amerických dolarů (asi 27,8 miliardy korun). Lin svou firmu založil v roce 2009. Brzy se stal hvězdou čínského lukrativního herního průmyslu a začal se zabývat také filmovou produkcí.

Snažil se uvést na filmové plátno adaptaci populární čínské sci-fi série Problém tří těles. Firma chtěla z knížek natočit šest filmů, což se dosud nepodařilo: nevznikl jediný snímek. Naopak loni v září udělila streamovacímu gigantu Netflix práva na převedení knižní série do televizní podoby.

Reklama

Související témata:

Doporučované