Hlavní obsah

Mladí už nechtějí drogy, cigarety nebo alkohol. Stačí jim chytré telefony

Teenageři už nechtějí drogy, cigarety nebo alkohol, uspokojují je chytré telefony.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Pryč jsou doby, kdy lékaři bili na poplach kvůli konzumaci alkoholu nebo kouření mezi mladistvými. V Británii i USA si myslí, že zájem o návykové látky nahradily chytré telefony.

Článek

Tým amerických akademiků chce prověřit, do jaké míry mohou chytré telefony zaujmout pozornost mladistvých, aby ztratili zájem o alkohol, cigarety nebo drogy.

Ve Spojených státech je počet mladistvých, kteří holdují návykovým látkám, nejnižší za posledních 40 let. Podobně je na tom i Velká Británie. Podle tamní Národní zdravotní služby se užívání návykových látek britskými teenagery ve věku od 11 do 15 let za poslední desetiletí snížilo na polovinu.

Chytré telefony dávají lidem pocit svobody a díky jejich používání sáhnou teenageři méně často po návykových látkách. Tento předpoklad budou vědci diskutovat a zřejmě i exaktně prověřovat.

Kromě chytrých telefonů mohou méně časté užívání návykových látek ovlivňovat i další faktory. Například veřejné zdravotnické kampaně, které varují před nebezpečím a trvalými následky.

Reklama

Doporučované