Hlavní obsah

Mlčí, dokola útočí a je nebezpečný. Únosce dětí z garáže chtějí vyloučit ze společnosti

Profil únosce dvou dětí z Litoměřic Video: Radek Nohl

 

Reklama

Začíná soud s mužem, který unesl dvě děti z Litoměřicka a který je podle znalců nebezpečný pro společnost.

Článek

Zdeněk Hryščenko, únosce dětí z garáže z Litoměřicka, získal pověst nebezpečného útočníka.

Okolnosti jeho útoku z loňského srpna, kdy je jedenáct dní věznil v garáži ve čtvrti Střekov, začne v pondělí rozplétat ústecký krajský soud.

Ještě před začátkem procesu, Seznam.cz mluvil s otcem jiné Hryščenkovy oběti. Před roky byl Hryščenko odsouzen k sedmi rokům vězení za to, že chtěl unést dceru Karla Mráky.

„Zdeněk Hryščenko je pro mě nenapravitelný darebák. Opakuje zločin, jeden a týž zločin opakuje. Prostě nemůžeme mu to trpět ani společnost, ani lidi,“ říká Mráka.

Video k dalšímu případu únosce z garáže:

Video: Radek Nohl

Loni v létě Hryščenko útok zopakoval, tenkrát úspěšně. Unesl šestnáctiletého chlapce s třináctiletou dívkou a odvezl je do garáže v ústeckém Střekově.

V té době stále pracoval v jedné společnosti kousek od centra Ústí. Nikdo ve firmě nepoznal, že dvě děti unesl. Při policejním výslechu jeho kolegové řekli, že byl pracovitý a choval se zcela normálně.

Před policisty a znalci byl ale Zdeněk Hryščenko jako socha. Neodpovídal na otázky. Koukal do jednoho místa. Přesto je hodnocení znalců pro Hryščenka zdrcující.

„Podle závěrů znaleckých posudků je pobyt pana obviněného na svobodě pro společnost nebezpečný. Zároveň konstatovaly, že je zde velké riziko, že by mohl trestnou činnost opakovat,“ řekl státní zástupce Vladimír Jan.

Znalci Hryščenka zkoumali také před patnácti roky. Tehdy měl nadprůměrnou inteligenci. Žil pocitem, že ho nikdo nechytí. Teď je podle znalců psychicky nemocný a pro společnost velice nebezpečný.

„Chtěl bych vědět, jestli se tu najde soudce, který bude mít tu odvahu dát mu maximální tresty. Také bych chtěl vědět, jak se chce hájit,“ dodal Mráka.

V současné době Zdeňku Hryščenkovi hrozí až dvanáct let vězení.

Reklama

Doporučované