Hlavní obsah

Mluvili česky a já myslel, že jsem v Kongu. Světoznámý fotograf Kratochvíl o týdnech v kómatu

David Bowie si mě vybral, hledali jsme spolu světlo, vzpomíná Kratochvíl na hudební legendu.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Měsíc a půl ležel v bezvědomí v pražské nemocnici. „Po probuzení jsem myslel, že jsem v Africe,” říká ve Výzvě Seznam Zpráv Antonín Kratochvíl. Jako fotograf prošel téměř všemi velkými válečnými konflikty posledních desetiletí.

Článek

Spojenecká invaze do Iráku, krvavé povstání na Haiti, genocida ve Rwandě. Antonín Kratochvíl má čtyři ceny World Press Photo, ale nefotil jen válečné konflikty. Pracoval i pro časopisy Playboy, Rolling Stone nebo Vogue.

Letos na jaře mu selhalo několik orgánů a týdny byl v kómatu v motolské nemocnici. „Myslel jsem, že jsem v Africe. Jedna sestřička byla černoška a já se jí furt ptal, z jakého je kmene,” popisuje už s úsměvem Kratochvíl (70) chvíle po probuzení.

Na příští rok chystá velkou retrospektivu. A jedna z jeho připravovaných knih bude o Davidu Bowiem. „Vybral si mě ze dvanácti světových fotografů, hledali jsme spolu světlo,” vzpomíná na slavného britského muzikanta.

Svět reportážní fotografie se podle Kratochvíla změnil: „Médiím teď stačí rychlá povrchní fotka,” říká. Přesto uznává, že i mobilem je možné udělat dobrý snímek.

Proč se podle Kratochvíla zhoršilo postavení válečných fotografů? Ve videu nahoře také vysvětluje, jak těžké to bylo po jeho emigraci z Československa v roce 1967.

Reklama

Související témata:

Doporučované