Hlavní obsah

Moderní otroctví se týká více než 40 milionů lidí. Na prvním místě je Severní Korea, vyskytuje se i v USA

Reklama

Moderní otroctví organizace Walk Free Foundation definuje jako nucenou práci, sexuální otroctví a nucené sňatky.

Článek

Moderní otroctví se celosvětově týká 40,3 milionu lidí. Nejvíce obětí žije v Asii. V Severní Koreji je moderním otrokem každý desátý obyvatel. Uvádí to organizace Walk Free Foundation ve zprávě o světovém otroctví, o které informoval zpravodajský server The Independent.

„Ačkoliv jsou Spojené státy jedním z nejrozvinutějších států, je tam více než 400 tisíc obětí moderního otroctví,“ uvedl v prohlášení zakladatel organizace Walk Free Foundation Andrew Forrest.

Spojené státy se ale na druhé straně podílejí na celosvětovém problému tím, že tamní firmy dovážejí zboží, jejichž produkce může být spojená s rizikem nucené práce, jako jsou například počítače, mobily nebo oděvy.

Nová studie definuje moderní otroctví jako nucenou a státem uloženou práci, sexuální otroctví nebo nucené sňatky. Jde o komplexní, často utajený zločin, který překračuje hranice států, odvětví a jurisdikce.

Zpráva varuje před rizikem nucených sňatků, které se týká téměř výhradně žen. Organizace státům doporučuje, aby nucené sňatky postavily mimo zákon, věkové minimum pro uzavření sňatku stanovily na 18 let a vedly národní databáze případů obchodování s lidmi a nucené práce.

Organizace při tvorbě zprávy vycházela z národních průzkumů, databází organizací, které pomáhají obětem moderního otroctví, a zpráv Mezinárodní organizace práce spadající pod OSN.

Některé další lidskoprávní iniciativy však vyjádřily skepsi ohledně definice moderního otroctví uvedené v nové zprávě Walk Free Foundation a metodiky počítání obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované