Hlavní obsah

Moravská filharmonie představí dva koncerty z programu on-line

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravská filharmonie Olomouc přenese svým posluchačům dva listopadové koncerty, které se nemohou uskutečnit kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, z koncertního sálu do jejich domovů v on-line podobě.

Článek

Orchestrální koncert s houslistou Janem Mráčkem a komorní koncert s mezzosopranistkou Evou Garajovou bude k vidění zdarma na webu filharmonie. Zhlédnout je budou moci zájemci ve čtvrtek a příští týden v pondělí, sdělila ČTK mluvčí filharmonie Andrea Pitronová.

„Postupně sdělovaná vládní opatření momentálně neumožňují plánovat provoz filharmonie ve standardním režimu a realizovat plánované koncerty se sólisty, zejména pak s těmi zahraničními, je téměř nemožné. Některé koncerty jsme tak museli, ač neradi, zrušit, pro další hledáme náhradní termíny,“ uvedl ředitel ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

Dva z plánovaných koncertů se rozhodla filharmonie uskutečnit i bez diváků, kterým je poskytne v on-line podobě. „Nejedná se o náhradu zrušených koncertů, ale spíše o naši snahu prostřednictvím hudebního zážitku doručit pozitivní naladění a harmonii až k prahu našich milých posluchačů. Obzvlášť v této mimořádné a nelehké situaci to chápeme a cítíme jako naše poslání,“ dodal ředitel.

Ve čtvrtek si tak mohou posluchači od 19:00 pustit na stránkách filharmonie www.mfo.cz živý koncert s názvem Smyčce v hlavní roli. Nabídne zřídka uváděná raná díla Franze Schuberta, Leoše Janáčka a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, které skladatelé zkomponovali v mládí. Program původně avizovaného koncertu se sice změnil, hlavní protagonisté však zůstali. Moravskou filharmonii povede její šéfdirigent Jakub Klecker a sólových partů se ujme přední český houslista a koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček.

V pondělí 9. listopadu pak zamíří do domácností posluchačů koncert nazvaný Lidová poezie v písních z komorního koncertního cyklu K. Na předtočeném koncertu, který bude streamovaný od 19:00 rovněž na webu a facebookové stránce Moravské filharmonie, vystoupí mezzosopranistka Eva Garajová, která se řadí mezi nejvýznamnější interprety písňové literatury své generace v Česku i na Slovensku, a klavírista Miroslav Sekera. Nahrávku Moravská filharmonie zveřejní také na svém youtube kanálu.

Reklama

Doporučované