Hlavní obsah

Moravskoslezské zámky připravily na Hradozámeckou noc speciální prohlídky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na návštěvníky čeká netradiční program i exponáty, které nejsou běžně k vidění. Kasteláni doporučují, aby si lidé místa na prohlídkách rezervovali předem. V Bílovci se akce spojí s programem k 700. výročí založení města.

Článek

Kastelán zámku v Kuníně na Novojičínsku Jaroslav Zezulčík řekl, že prohlídky se budou konat od 19:00 každou půlhodinu, poslední ve 23:00. Letošním tématem Hradozámecké noci je Rok osvícenské šlechty a jednou z jeho tváří je hraběnka Marie Walburga, za jejíhož panování zažil kunínský zámek největší rozkvět. Na zámku budou volně přístupné výstavy, například Osvícenská knihovna hraběnky Marie Walburgy, nebo projekce filmů.

„Budeme mít speciální noční prohlídky. Jmenují se Raduňská staletí v jiném světle a představí sedm staletí raduňského šlechtického sídla,“ řekla kastelánka zámku Raduň na Opavsku Markéta Kouřilová. Raduň slaví 700 let existence. Během Hradozámecké noci se návštěvníci seznámí se sedmi příběhy, které se k dějinám Raduně vážou - například s tajemným Fridrichem z Raduně, bouřlivákem Pertoldem, maršálem Gebhardem Leberechtem Blücherem nebo podnikavou šlechtičnou Annou Marií.

Tématem Hradozámecké noci na zámku v Hradci nad Moravicí na Opavsku je Tak šel čas. „Večerní prohlídky začínají od 18:00 a v interiérech budou představeny nejen hodiny, které se tu běžně nacházejí, ale i ty, které nejsou běžně k vidění. Zpřístupněna bude i Hodinová věž a prohlídky zámku bude doprovázet kulturní program,“ uvedla Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu.

V netradiční podobě a s netradičním programem představí Hradozámecká noc zámek Janovice v Rýmařově na Bruntálsku. Průvodcem návštěvníků bude služebnictvo, prohlídky začnou ve 20:00.

Na nádvoří zámku v Bílovci na Novojičínsku začne ve 13:00 program k 700. výročí založení města. Bude tam i drobný trh, pamětní mince a historický kalendář a křtít se bude kniha Stručné dějiny města Bílovce od založení až do roku 2020. Od 13:00 do 20:00 se lidé budou moci zdarma podívat na vyhlídkovou věž kostela svatého Mikuláše. „V 15:00 pak bude otevřena nová zámecká expozice Skrytý středověk,“ uvedla Monika Hořínková z Kulturního centra Bílovec. Od 18:00 se otevřou komnaty zámku. „Připravili jsme nevšední kostýmované tajuplné noční prohlídky s tématem zámeckých malířů a to vše ve světle svíček,“ uvedl kastelán Eduard Valeš.

Už v pátek se odehraje Zámecká noc na zámku Fryštát v Karviné. Uskuteční se nejen na zámku, ale i ve vedlejším kostele a v přilehlém zámeckém parku. „Návštěvníci si mohou zvolit z několika připravených programů. Prohlídky zámeckých komnat zahrnují interaktivní podívanou ve stylu prvorepublikové detektivky v podání spolku Exulis. Retro detektivka s názvem „Případ vdovy“ vás vtáhne do vyšetřování zločinu z vysoké společnosti, které vede mordparta kpt. Povondry," uvádí zámek na svých internetových stránkách.

Reklama

Doporučované