Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj dá 60 milionů na bezplatný vstup na atrakce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravskoslezský kraj vyčlení 60 milionů korun na bezplatné zpřístupnění turisticky atraktivních míst v regionu. Návštěvníkům se zdarma otevřou v září a říjnu.

Článek

Kraj chce takto prodloužit turistickou sezonu a podpořit cestovní ruch, který výrazně poznamenala koronavirová pandemie. Novinářům to dnes řekli zástupci kraje.

Nový dotační program má do regionu nalákat turisty. Kraj očekává, že větší zájem o atraktivity přinese také zvýšení poptávky po službách hotelů a penzionů, restaurací či v dopravě.

Provozovatelé hradů, zámků, galerií, muzeí a dalších míst budou moci o dotaci žádat od 2. července. Z peněz mohou pokrýt náklady vzniklé s bezplatným vstupem. „Výši příspěvků pro provozovatele jednotlivých atraktivit určí jejich tržby ze vstupného z minulého roku. Necháme si předložit tržby za září a říjen roku 2019 a tuto částku navýšíme o 15 procent. Tento bonus je určený na pokrytí zvýšených nákladů na mzdy a zvýšené hygienické požadavky a je také takovou motivací,“ uvedl náměstek hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška (ANO). V případě tržeb do 55 000 korun bude bonus 30 procent. Kraj bude peníze poskytovat do vyčerpání alokace.

Vstupné zdarma nabídnou také příspěvkové organizace kraje. Už je tak jasné, že lidé budou moci bezplatně navštívit Hrad Hukvaldy, Hrad Sovinec, Zámek Bruntál, Archeopark v Chotěbuzi, Kosárnu Karlovice či Muzeum Šipka.

Do programu se mohou přihlásit provozovatelé technických, historických, kulturních nebo přírodních turistických atraktivit. Dotace není určená pro služby jako půjčovny kol, koloběžek či lodí, na jízdné a lanovky, ani na sportovně-rekreační aktivity, jako jsou bobové dráhy či koupaliště. Krajský úřad bude žádosti o dotace přijímat do 12. července, další podrobnosti jsou na stránkách kraje.

V roce 2019 v kraji turisté utratili 10,2 miliardy korun. Kraj jich navštívilo 2,9 milionu, v hromadných ubytovacích zařízeních jich nocovalo více než milion. Pro kraj to znamenalo rekordní návštěvnost, první dva měsíce letošního roku přitom ukazovaly, že by situace letos mohla být ještě lepší. Pak ale vypukla koronavirová pandemie.

Podle odhadů kraje koronavirus způsobí v příjmech pro podnikatele ztráty přes 5,5 miliardy korun, ve veřejných rozpočtech se očekává propad 2,33 miliardy korun a o práci by podle předpokladů mohlo přijít až 3100 lidí.

Reklama

Doporučované