Hlavní obsah

Mourinho je pryč a tým Manchesteru United už šlape. Jeho další duel vysíláme živě na Televizi Seznam

Podívejte se ve videu na sestřih akcí z premiéry Oleho Gunnara Solskjaera na lavičce Manchesteru United na stadionu v Cardiffu.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Americká rodina Glazerových, která vlastní fotbalový Manchester United, si asi musí říkat, proč se Josého Mourinha nezbavila dřív. Hned první dva zápasy v Premier League bez slavného portugalského manažera ukázaly, že Mourinho skutečně nejspíš byl onou příslovečnou žábou na prameni.

Článek

Stejně tak ale výhry v Cardiffu a nad Huddersfieldem něco vypovídají o charakteru klíčových hráčů, kteří najednou pod vedením Nora Solskjaera hrají o desítky procent lépe. Zda půjde o setrvalý trend, o tom může mnohé prozradit nedělní duel United s Bournemouthem, který Televize Seznam 30. prosince přinese v přímém přenosu. Předzápasové studio začíná v 17:10.

Zmínka o zázračném nárůstu formy po výměně pána lavičky United se v první řadě vztahuje na hvězdného francouzského záložníka Paula Pogbu, kterému Mourinho napřed sňal kapitánskou pásku, aby vzápětí jednoho z nejlepších fotbalistů světa posadil na lavičku.

Pogba, který v letošním ročníku stačil zahodit dvě penalty, měl v posledních 12 zápasech pod Mourinhem bilanci 1 gólu a 3 asistencí. Pod vedením někdejšího supernáhradníka slavné éry Manchesteru United Ole Gunnara Solskjaera však Pogba zaznamenal ve 2 zápasech už 2 branky a stejný počet gólových přihrávek.

Málokdo se umí ponořit do pocitů hráčů, kteří možná neprávem zahřívají lavičku na Old Trafford, tak dobře, jako právě Nor Solskjaer, nekdejší „žolík” zdejšího manažerského titána Alexe Fergusona.

Paul Pogba, který snad v každém mediálním článku o své osobě našel jako vypálený cejch za něj vyplacenou přestupní částku 89 milionů liber, je najednou angažovaný, zodpovědný a pozitivně naladěný. Pouhých několik dnů pod Norovým vedením stačilo k tomu, aby se hráči Manchesteru United dokázali viditelně nadechnout, navíc ve fanoušky tolik milovaném vánočním období. Na první pohled je zřejmé, že je fotbal zase víc baví. Nepookřál jenom Pogba, ale třeba i Juan Mata, který najednou přestal s alibistickými přihrávkami do šířky a našel svůj dosud pohřešovaný tah na branku.

„Tento klub je založený na zábavě a vzrušení,” prohlásil v rozhovoru před vítězným duelem s Hudderfieldem norský kouč, který by měl United vést jen dočasně, do května 2019. Právě větší zápal a jistá hravost byly něčím, co po odchodu sira Alexe v létě 2013 tým postrádal už pod Moyesem, van Gaalem a nakonec i pod Mourinhem. „Nikdy jsem nehrál na remízu,” znělo krédo Alexe Fergusona. Ole Gunnar Solskjaer podle všeho vyznává podobnou filzofii. Ostatně při defenzivní křehkosti United, kdy se stoperská dvojice mění v podstatě pro každý zápas a tým od začátku ročníku inkasoval v 19 zápasech 31 branek, ani jiná cesta nezbývá.

„Manchester United má spoustu problémů. Nemůžete házet všechno na kouče. Jako hráč se při odchodu ze hřiště musím podívat do zrcadla a zeptat se sám sebe, zda jsem dnes odevzdal maximum. To v podstatě s výjimkou brankáře De Gey, který se blíží svému potenciálu, letos nemůže říct žádný fotbalista United,” shrnul na BBC své hodnocení zpackané sezóny Manchesteru United legendární útočník Alan Shearer. Podle něj José Mourinho podobný průšvih čekal a žádal klubové vedení o posily. Ty ale nedostal a ve své tradičně problémové třetí sezoně v klubu se vydal vstříc osudu tempem pěšího fotbalu, který jeho svěřenci praktikovali...

Jen 5 manažerů Manchesteru United dokázalo v minulosti vyhrát oba své úvodní ligové zápasy. Do téhle nečekaně malé množiny například nepatří sir Alex Ferguson, ale zato v ní najdeme jak vyhozeného Josého Mourinha, tak jeho prozatímního nástupce Ole Gunnara Solskjaera. Ten měl pořádnou dávku štěstí, protože hostující Huddersfield sahal po daleko lepším výsledku, než ukazuje závěrečné skóre 3:1. Nor ukázal při výběru sestavy prstem i na dalšího, Mourinhem „exkomunikovaného” plejera, Brazilce Freda. Ten byl ovšem na rozdíl od kolegů Pogby a Maty stejně „mimo” jako za krutovlády hádavého Portugalce, a protože dělal víc škody než užitku, Solskjaer ho v úvodu druhé půle ze hřiště stáhnul.

Norský provizorní trenér dostal v posledních hodinách potěšitelnou zprávu, že se podstatně urychlila rekonvalescence Alexise Sáncheze. Chilan by tak po úplném uzdravení mohl restartovat zatím velmi rozpačité manchesterské období své kariéry. Až se kouči budou hlásit s tím, že jsou fit a ve správném rozpoložení, také Lukaku s letos velmi dobrým Martialem, United by to ještě mohli zkusit s atakem na 4. příčku zaručující účast v Lize mistrů. V jejím probíhajícím ročníku navíc klub ještě taktéž figuruje. Bude zajímavé sledovat, zda Solskjaer dostane od výkonného šéfa klubu Eda Woodwarda fondy na lednové posily. Pravděpodobnost nejspíš není příliš vysoká...

Nicméně o jejich případné potřebnosti může hodně naznačit už zmiňovaný duel, který se v neděli 30. prosince odehraje od 17:30 na Old Trafford. Jak už jsme zmínili, duel Manchester United-Bournemouth odvysílá Televize Seznam ve svém seriálu živých přenosů z evropských fotbalových top lig. Předzápasové studio startuje v neděli už v 17:10.

A teď pozor! Kdo má chuť na Premier League již dnes, tedy ve čtvrtek 27. prosince, ten si na Televizi Seznam může ve 21 hodin pustit Top Fotbal – sestřih, tedy výběr z nejzajímavějších momentů minulých dvou kol anglické nejvyšší soutěže.

Reklama

Související témata:

Doporučované