Hlavní obsah

Mrazy mají v Česku už šest obětí. Zbytek Evropy hlásí desítky mrtvých i zavřená letiště

Kruté mrazy v Evropě nepřežilo více než 20 lidí.

 

Reklama

Mrazivé počasí už několik dní svírá Evropu. V Turecku napadlo 40 centimetrů sněhu.

Článek

Kruté mrazy si vyžádaly první oběti v České republice. Od pátku zemřelo na následky podchlazení šest lidí. V sobotu odpoledne umrzl bezdomovec v Karviné. Jednou z obětí byl i hlídač pražského parkoviště. V azylových zařízeních jsou přitom stále volná místa.

Mrazivé počasí si v Evropě vyžádalo už desítky obětí. Zatím nejvíce jich hlásí Polsko, kde v důsledku počasí zemřelo deset lidí. Sníh také komplikuje na řadě míst dopravu.

Husté sněžení zkomplikovalo tureckou leteckou dopravu a o víkendu muselo být zrušeno přes 800 spojů. Provoz by měl být obnoven v neděli večer. Podle webu tureckého listu Daily Sabah bylo například zablokované mezinárodní Atatürkovo letiště v Istanbulu, ze kterého muselo být do okolních hotelů rozvezeno na 6000 cestujících. Od soboty jsou v oblasti Istanbulu pro námořní dopravu uzavřeny úžiny Bospor a Dardanely kvůli příliš omezené viditelnosti.

Množství sněhu, které zasypalo největší turecké město a jeho okolí, místní obyvatelé dlouho nepamatují. Na řadě míst se vytvořila až 40centimetrová vrstva sněhu.

Šest lidí nepřežilo mráz v Itálii, deset v Polsku

V Itálii platí varování před extrémním počasím. Teploty zůstanou velmi nízké a budou nadále klesat až do pondělí. Navíc má hustě sněžit. Během 48 hodin umrzlo šest bezdomovců. Lidé se snaží neopouštět své domovy, ulice jsou neprůjezdné a situaci navíc komplikuje silný vítr.

Nejméně deset lidí kvůli silnému mrazu zemřelo v Polsku.

Na Ukrajině zabil mráz pět lidí

Na Ukrajině zahynulo pět lidí a 45 se jich zranilo kvůli sněhu a náledí na ulicích a silnicích, oznámila agentura TASS. Asi 35 obcí je bez elektrického proudu. Kritická je situace v Oděské, Chersonské, Mykolajivské, Dněpropetrovské a Volyňské oblasti, kde je asi 35 obcí bez elektrického proudu. Podle místní předpovědi má v neděli ve střední, na jižní a na severní Ukrajině připadnout množství dalšího sněhu.

Video: Mráz trápí většinu Evropy.

V Evropě mrzne.

Německo trápí náledí, na východě nasněžilo přes 70 centimetrů

Zledovatělé ulice komplikují situaci v Hamburku a k nedělnímu ránu je z povětrnostních důvodů hlášeno na 415 nehod. Podle agentury DPA se nikdo nezranil smrtelně. Město nasadilo 350 sypacích vozů a tisíc pracovníků úklidových čet.

Při nehodě na ostrově Rujána se zranilo pět lidí. Osmašedesátiletý řidič ztratil při odbočování kontrolu nad vozidlem a na zledovatělé vozovce naboural do protijedoucího vozu.

Arktické teploty a husté sněžení zanechalo východní Německo pod 73centimetrovou vrstvou sněhové nadílky. Ve městě Fichtelberg teplota klesla na minus 31 stupňů Celsia.

První oběti mrazu v Čechách

Posádky pražské záchranné služby vyjížděly od pátku do nedělního odpoledne k 11 případům podchlazených lidí. V pátek vyjížděly sanitky ke dvěma úmrtím, která zřejmě souvisela s mrazem. Jednou z obětí byl hlídač na parkovišti v Praze-Karlíně, druhou bezdomovec, který umrzl na Libeňském mostě.

V sobotu ráno objevila městská policie mrtvého devětatřicetiletého bezdomovce v Praze-Dolních Měcholupech. A v neděli dopoledne si mráz v pražských Kyjích zřejmě vyžádal čtvrtou oběť. V Karviné umrzl jednačtyřicetiletý bezdomovec, našli ho lidé v neděli kolem poledne na lavičce.

V noci na sobotu teploty na některých místech Česka klesaly i pod minus 30 stupňů. Na Rokytské slati bylo v sobotu ráno minus 34,6 stupně.

Na východ Čech přijde v noci z neděle na pondělí ochlazení. Podle Českého hydrometeorologického ústavu teploty v Olomouckém a Moravskoslezském kraji klesnou pod minus 17 stupňů Celsia. Na silný mráz se musejí připravit i lidé na jihu Moravy a na východě Pardubického kraje. A mrazivé počasí Čechy jen tak neopustí. „Na východě území se nejnižší noční teploty budou pod minus 12 stupňů pohybovat i v noci na úterý a na středu," upozorňují meteorologové.

Video: Česko zažilo nejstudenější noc.

Česko zažilo mrazivou noc.

Reklama

Související témata:

Doporučované