Hlavní obsah

Můj první gól v NHL. Nečas zažil moment, na jaký se nezapomíná. Tady jsou příběhy dalších Čechů

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Martin Nečas přijímá gratulace. V noci na středu vstřelil v NHL svůj první gól, stal se 180. českým střelcem v historii.

Reklama

Hokejový útočník Martin Nečas už zná ten pocit, o kterém sní každý malý hokejista. V noci na středu dal po krásné akci svůj první gól v NHL. „Je to parádní pocit,“ vyprávěl novinářům. Našli jsme pro vás příběhy i jiných českých hráčů. Víte o tom, že premiérovou trefu Patrika Eliáše muselo potvrdit video?

Článek

Vystartoval do rychlého sprintu, aby přečíslil obranu soupeře. A ač přihrávka na jeho hůl nebyla ideální, dokázal v pokleku napálit puk takovou silou, že gólman neměl šanci. „Scooooores!” křičeli v euforii komentátoři. Třebaže Martin Nečas podobných gólů ve své kariéře nastřílí snad ještě stovky, na tenhle nikdy nezapomene.

16. října 2018 vstřelil český útočník Caroliny v Tampě svůj první gól v NHL. Nahrával mu na něj Warren Foegele a puk ze sítě lovil Andrej Vasilevskij. To vše v jeho osmém zápase v nejlepší lize světa.

„Bylo by pro mě mnohem sladší, kdybych poprvé v NHL skóroval při našem vítězství. Ale o téhle chvíli jsem snil posledních pět let, mám z toho radost. Je to parádní,” vyprávěl talent Hurricanes v pozápasových rozhovorech. Ač jeho tým nakonec prohrál 2:4, byl navrch vyhlášen jednou z hvězd utkání.

Všechny tyhle informace se českému talentu navždy zaryjí naprosto přesně do paměti. Až o nich jednou bude vyprávět svým dětem, jistě přihodí i historku o tom, jak jen pár hodin před svým prvním gólem na golfu málem přizabil svého trenéra Roda Brind‘Amoura, protože mu při odpalu vyletěla hůl z ruky.

Na první gól v NHL se nezapomíná. Je to jeden z nejsilnějších zážitků těch, pro které byl zároveň i poslední. A stejně tak i těch, kteří jich v lize posbírali mraky. Ať už je to jakkoliv, Martin Nečas měl štěstí: Navždy bude vyprávět o gólu, který stál za to. O střele, která se lidem líbila. O akci, která nebyla náhoda. Co by za to jiní dali…

Víte třeba, že tři nejmladší čeští střelci v historii NHL jsou obránci? Vybrali jsme pro vás zajímavé příběhy českých gólových premiér.

Když dal Jaromír Jágr 7. října 1990 svůj první gól v NHL, nebyla to moc krásná akce začínající na vrcholu pravého kruhu, v následujících třech dekádách jemu tak typická. Bylo to spíše štěstí. Jágr na premiérovou trefu nečekal dlouho, radoval se už ve svém druhém zápase v NHL, natlačen před brankoviště důrazně dorážel puk do sítě New Jersey.

Bylo mu 18 let, 7 měsíců a 22 dní. Byl tedy téměř o rok a půl mladší než čerstvý střelec Nečas. V historických tabulkách nejmladších Čechů v NHL byste ho ale na špici hledali marně, třebaže v osmnácti letech si nejlepší ligu zahrálo jen osm tuzemských hráčů.

Dosud nejmladším Čechem v historii, který si zahrál NHL, je Filip Chytil. V lize debutoval ve věku 18 let a 27 dní (to se bude těžce překonávat). Když ale za slavné Rangers poprvé skóroval, zařadil se mezi Čechy v tabulce nejmladších střelců velice těsně až na čtvrté místo. Všichni tři před ním jsou obránci.

Nejmladší čeští střelci v historii NHL:

1. Vlastimil Kroupa – 18 let a 166 dní

2. Roman Hamrlík - 18 let a 192 dní

3. Rostislav Klesla – 18 let a 205 dní

4. Filip Chytil – 18 let a 206 dní

5. David Pastrňák - 18 let a 230 dní

„Těžko můžu na svůj první gól zapomenout,” usmívá se například i Patrik Eliáš, po Jaromíru Jágrovi druhý nejlepší český hokejista v NHL, jemuž v New Jersey visí dres pod stropem haly.

Za Devils se poprvé trefil do branky Bostonu a jistě úplně jinak, než si v hlavě představoval. Žádné sólo přes celé hřiště, žádná rána do šibenice, ze které fanouškům padá brada. Eliáš na potvrzení radosti musel dlouho čekat. První ze svých celkově 453 gólů v NHL (včetně play-off) dotlačil do sítě bruslí a akci muselo zkoumat video. Psal se rok 1996 a Eliáš na zádech ještě nenosil ikonickou šestadvacítku, ale číslo 22.

Zajímavými příběhy svých prvních gólů se ale mohou chlubit i hráči, kteří jinak díru do světa neudělali. Pamatujete si na Petra Kaluse?

Nejspíš už ne. V sezoně 2006/07 přitom přitahoval mnohem více pozornosti než třeba David Krejčí, jenže dnes už se o něm nemluví. Když český útočník naskočil do NHL v dresu Bruins, dal čtyři góly ze svých prvních čtyř střel na branku. Cestu za slávou a miliony mu to nezaručilo, ve slavné lize nakonec odehrál jen jedenáct zápasů. Dnes je mu jednatřicet a hraje hokej v Krakově.

Podobně silným entreé zaujal v devadesátých letech i pozdější olympijský vítěz Jan Čaloun. Tomu už pro změnu nikdo nevezme fakt, že gól vstřelil v každém z úvodních tří zápasů v lize. Ani jemu to nebylo nic platné, v NHL zápasů odehrál nakonec jen čtyřiadvacet.

Jsou tady ale i takoví, kteří se museli na svou premiérovou trefu pořádně načekat. Triumf mezi nimi suverénně drží Petr Sýkora, dnes kanonýr Dynama Pardubice. Svůj první gól v lize vstřelil sedm let a 179 dnů od svého debutu. Pravda, ani on se na americké scéně příliš neohřál. V sezoně 1998/99 odehrál za Nashville jen dva zápasy, v roce 2006 jich přidal dalších deset v dresu Washingtonu.

Sluší se dodat, že nejrychlejším střelcem hattricku není Tomáš Hertl, jenž v roce 2013 ve svém třetím zápase nastřílel góly dokonce čtyři. Ještě rychlejší byl v roce 1981 Miroslav Fryčer, který vstřelil hattrick ve druhém utkání.

Když už série čísel a zajímavostí začala u Jaromíra Jágra, sluší se, aby u něj skončila. Brankář Petr Mrázek to neslyší rád, pravděpodobně to ale bude on, komu Jaromír Jágr vstřelil loni na podzim svůj úplně poslední gól v lize. Nebyla to šmudla jako před téměř třiceti lety, Jágr se rozloučil výstavním zakončením přečíslení dva na jednoho. Byl to zároveň jeho jediný gól v dresu Calgary.

Na závěr se můžete podívat na některé premiérové góly Čechů v NHL…

Takhle se poprvé v NHL prosadil Jaromír Jágr. V zápase proti New Jersey překonal 7. 10. 1990 brankáře Chrise Terreriho: 

Tohle je pro změnu premiérová trefa Davida Pastrňáka. Ten se podobně jako Jaromír Jágr trefil z dorážky:

A tímhle výstavním blafákem poprvé rozjásal tribuny v San Jose Tomáš Hertl: 

Reklama

Doporučované