Hlavní obsah

Sobotka vysvětluje prudký obrat ČSSD doleva, cílí na čtyři miliony lidí

Bohuslav Sobotka vysvětluje, proč se ČSSD před volbami vyhraňuje doleva.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka přišel se spojenectvím s komunisty a vyšším zdaněním bohatých. Chce ČSSD úmyslně vyhranit. Vyjde mu to?

Článek

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zavelel k prudkému obratu své strany doleva. Nejprve otevřel cestu ke společné vládě s komunisty. Oznámil, že takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, kterým si sama ČSSD spojenectví s KSČM zakázala, je už vyhaslé a patří do historie.

A pak přišel s návrhem velkých daňových změn. Lidem, kteří vydělávají nad 40 tisíc korun měsíčně, by ČSSD ráda zdanila příjmy více a ostatním naopak ulevila. Stejně progresivně by měly být zdaněny také největší firmy.

Pane premiére, proč tak razantně otáčíte ČSSD doleva?

Chci, aby sociální demokracie byla pro lidi srozumitelná. Já nechci, abychom nevěděli, jestli jsme ryba, nebo rak, abychom byli nečitelní, abychom byli rozplizlí. Musíme se jasně vyhranit. Aby se lidé mohli rozhodnout, aby tady existovaly alternativy a všichni nenavrhovali to samé. Jestliže tady pravice mohutně říká, že je spokojena s tím, jak ten daňový systém vypadá, tak my říkáme - ne, my jsme nespokojeni s tím, jak vypadá, chceme ho zásadně změnit. Ať si lidé mohou vybrat. Ať ty volby jsou o něčem, ať to nejsou volby, kde všichni budou říkat to samé a budou se tlačit do středu.

Je to tedy tak, že vracíte do politiky pravolevý střet a tlačíte Babišovo hnutí doprava? Abyste ukázali voličům, kteří odešli k ANO, že se zmýlili a utekli k pravici?

Pravolevý střet existuje. Já myslím, že se to ukazuje dnes a denně, třeba v té otázce zdanění bank nebo zdanění velkých firem. Tady má Andrej Babiš logicky střet zájmů, protože on vždycky hájil zájmy velkého byznysu. A samozřejmě, pokud se hnutí ANO posouvá doprava, pokud pan Faltýnek mluví o tom, že pro ANO by nejlepším partnerem byla ODS, tak se vlastně otevírá prostor pro to, aby ČSSD dělala politiku levého středu a levice. KSČM není schopna přicházet s nějakými novými programovými iniciativami, takže si myslím, že na levici je pro nás velký prostor, který by ČSSD mohl umožnit mobilizovat voliče.

Video: ČSSD chce v nové kampani změnit image Bohuslava Sobotky.

Nepřehnal jste to s tím otočením kormidla? I některé vaše kolegy v ČSSD jste zaskočil, a to jak otevřením cesty k vládě s KSČM, tak návrhem daňových změn?

Víte, náš daňový návrh snižuje daně víc než čtyřem milionům lidí. A ty sazby jsou navrženy tak, jak zhruba vypadaly v roce 2006, když sociální demokracie musela odejít do opozice. Ale možná některé kolegy to překvapilo, možná počítali s tím, že když jsem mluvil o tom, že ČSSD musí být radikálnější, že jsou to jenom takové řeči pro okresní konference nebo pro sjezd, ale že pak budeme v klidu pokračovat tím stylem, jak jsme pracovali v minulosti. ČSSD se musí více vyhranit, pokud chce oslovit konkrétní voliče a pokud chce vyhrát příští volby do Poslanecké sněmovny.

A proč jste začal mluvit o zrušení stranického zákazu spolupráce s komunisty? Mnoho kolegů v ČSSD jste tím zaskočil, minimálně nerozumí, proč jste to to vlastně vytáhl?

Víte, ono to usnesení bylo přijato v roce 1995. Je to výčet politických stran, se kterými sociální demokracie nemá spolupracovat, ani s nimi nemá vytvářet koalice. A v tom výčtu figuruje i KSČM. No a teď si vemte, že my jsme osm let s komunisty měli ve většině krajů koalice. Je to v souladu s tím usnesením, nebo není? Pokud řada lidí kritizuje, že jsem o tom otevřel debatu, tak já jsem ji neotevřel jako první a neotevřel jsem ji sám. Vždycky před sjezdem ČSSD se tahle debata vede. Máme, nebo nemáme zrušit bohumínské usnesení?

Kromě toho, že jde o symbol vyvolávající emoce, je tu přece něco důležitého: Komunisté zpochybňují naše členství v NATO i v Evropské unii.

Samozřejmě platí, že i kdyby se změnilo nebo zrušilo bohumínské usnesení, tak jsou tady programové mantinely, na kterých stojí ČSSD. A my, pokud budeme chtít s kýmkoliv spolupracovat, chceme vládu, která bude respektovat členství v NATO a EU, to jsou naše dvě základní kotvy z hlediska bezpečnosti a prosperity a stability země. A to jsou jasné programové mantinely, ať už budeme jednat s kýmkoliv.

Studio Seznam: Bohuslav Sobotka tři roky předsedou vlády

Ještě se vás zeptám: vy právě startujete kampaň Česko 20+, oč jde?

Byl bych velice rád, kdybychom se ve volbách nebavili jenom o tom, co je potřeba udělat příští čtyři roky. To volební období je hodně krátké a jsou tady věci, výzvy, technologické změny, rizika, které stojí před Českou republikou v dlouhodobém horizontu. Současně si myslím, že řada lidí je v zásadě spokojena s tím, že jsme bezpečná, stabilní země, že ekonomika roste, ale obávají se toho, co bude v budoucnosti.

Takže chcete představit nějakou vizi, ačkoliv doposud jste chtěl hlavně fungující stát?

Chci, abychom za přítomnosti odborníků mluvili o tom, jaké by mělo být Česko za dvacet let. To znamená kolem roku 2037. Bude to období, kdy třeba do důchodu budou odcházet Husákovy děti, silné generace ze 70. let, které dneska tvoří jádro voličů. Chceme mluvit například o modernizaci infrastruktury u nás, protože my stavíme silnice, dálnice, ale západní Evropa, Asie, Amerika staví rychlé železnice.

Vy si troufnete odhadnout, jak bude vypadat země za dvacet let, když právě procházíme takzvanou čtvrtou průmyslovou revolucí?

Čekají nás velké technologické změny, digitalizace bude znamenat velkou restrukturalizaci zaměstnanosti právě v průmyslu. Včetně automobilového průmyslu. My tady máme tři velké automobilky, které zřejmě budou vyrábět autonomní auta a ve větší míře elektromobily. Pro to musíme vytvořit infrastrukturu. Tím, že máme silné průmyslové jádro, kde teď bude docházet k digitalizaci, tak musíme usilovat o to, aby nám tady zůstal výzkum a vývoj. Mnoho současných pracovních míst a profesí zanikne, protože některá místa budou robotizovaná, automatizovaná.

Jaký je premiér Bohuslav Sobotka šéf? Podívejte se na video.

Reklama

Doporučované