Hlavní obsah

Musíme regulovat giganty typu Google, Facebook nebo Twitter, uvedl tvůrce webu k výročí jeho vzniku

Tvůrce webu Berners-Lee vyzval k regulaci Googlu, Faceboku i Twitteru.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Tvůrce World Wide Webu Tim Berners-Lee vyzval k regulaci technologických gigantů. Ty podle něj kontrolují a určují, jaké myšlenky se budou sdílet, a odklánějí tak web od jeho původních funkcí.

Článek

„Web, který na uživatele čeká dnes, už se zdaleka nepodobá tomu, k němuž se mnozí připojili před lety. Kdysi pestré spektrum blogů a stránek udusala mocná váha několika gigantů,“ uvedl Berners-Lee v otevřeném dopise, který zveřejnil zpravodajský server deníku The Guardian.

Velcí hráči jako je Google, Facebook nebo Twitter dnes podle Bernerse-Leeho upevňují svou pozici tím, že skupují menší konkurenty, nové inovace i světové špičky v oboru. Mají tak téměř absolutní kontrolu nad tím, jaké názory a myšlenky uživatelé webu mohou vidět a sdílet.

Koncentrace moci v rukou několika mezinárodních korporátů může za to, že dnes World Wide Web slouží především jako zbraň. „V posledních letech jsme svědky toho, jak se díky platformám sociálních sítí daří konspiračním teoriím, jak falešné účty na Twitteru umocňují sociální napětí, jak se externí hráči vměšují do voleb a jak kriminálníci kradou masy osobních dat,“ upozornil Berners-Lee.

Přestože většina zmíněných společností už podnikla nějaké, byť sebemenší kroky k jejich řešení, neměli bychom zapomínat, že vznikly proto, aby generovaly co nejvyšší zisk, ne veřejné dobro, dodal.

Podle Bernerse-Leeho by proto měl vzniknout právní nebo regulační rámec, na jehož vzniku by se podílela široká skupina lidí z byznysu, vládního a občanského sektoru i akademického prostředí.

Sir Timothy Bernes-Lee zveřejnil svůj apel ku příležitosti výročí vzniku World Wide Web. Uběhlo už 29 let od chvíle, kdy tento britský vědec sestavil první návrh rozsáhlé sítě pro prohlížení, ukládání a odkazování dokumentů nacházejících se v prostředí internetu.

Dopis vyzdvihuje i další významný milník. Rok 2018 je prvním rokem, kdy bude online více než polovina světové populace.

Reklama

Doporučované