Hlavní obsah

Muž, který chtěl minulý rok zaútočit na britský parlament, dostal doživotní trest

Útočníka minulý rok zatkla policejní protiteroristická jednotka ještě před útokem.

Reklama

Britský občan afghánského původu, kterých minulý rok plánoval útok na britský parlament, dostal tři doživotní tresty.

Článek

Osmadvacetiletý Brit Khalid Ali, který plánoval teroristický útok u britského parlamentu a v minulosti několik let vyráběl v Afghánistánu bomby pro islamisty z hnutí Tálibán, dostal u soudu tři doživotní tresty. Ve vězení musí strávit minimálně 40 let, píše britský tisk.

Aliho, který se živil jako instalatér a žil v severním Londýně, zadržela policie loni v dubnu nedaleko budovy zákonodárného sboru v britské metropoli. U ní chtěl podle obžaloby Ali zaútočit na policisty, vojáky či britské poslance. Po zadržení se u něj našly tři nože.

Britská protiteroristická jednotka Aliho sledovala od okamžiku, kdy se v roce 2016 vrátil z Afghánistánu, kde podle obžaloby strávil pět let výrobou bomb pro hnutí Tálibán. Obžalovaný tvrdil, že do země vyrazil, aby lépe poznal islám a putoval po horách. Aliho otisky prstů se nicméně podařilo najít na zbytcích výbušnin.

U britského parlamentu se loni v březnu teroristický útok skutečně stal, ale spáchal ho jiný muž. Khalid Masood najel do chodců na nedalekém Westminsterském mostě, poté u parlamentu ubodal policistu. Celkem si atentát vyžádal pět obětí.

Reklama

Doporučované