Hlavní obsah

Muž musí manželce vyplatit peníze za domácí práce, rozhodl čínský soud

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Manžel musí vyplatit svou bývalou manželku za domácí práce, které v manželství vykonávala, rozhodl v přelomovém rozvodovém řízení soud v Pekingu. Verdikt vyvolal velkou odezvu na sociálních sítích. Vysouzená suma je údajně nízká.

Článek

Žena dostane v rámci rozvodového řízení od svého manžela finanční kompenzaci za domácí práce, které v průběhu jejich manželství zastávala. Rozhodl o tom pekingský soud.

Podle soudního záznamu muž s příjmením Chen zažádal v loňském roce po pěti letech manželství o rozvod se svou manželkou Wang. Ta se ale ze začátku rozvést nechtěla. Nakonec k rozvodu přistoupila, nicméně se rozhodla požadovat finanční kompenzaci s odůvodněním, že se její manžel nestaral o domácnost ani o výchovu syna.

Soud nakonec rozhodl v její prospěch. Manželka dostane jednorázovou kompenzaci za pět let neplacené práce ve výši 50 tisíc jüanů (7 700 dolarů) a měsíční alimenty na dítě (2 000 jüanů).

Pekingský soud rozhodl na základě nového občanského zákoníku, který vešel v platnost letos. Podle nových pravidel může partner nebo partnerka vyžadovat v rámci rozvodového řízení kompenzaci v případě, že je na něm či na ní větší zodpovědnost ve výchově dětí, péči o staré příbuzné nebo pomáhá svému partnerovi či partnerce ve výkonu práce. Dosud bylo možné požadovat odškodnění jen tehdy, pokud manželé podepsali předmanželskou smlouvu, což je v Číně nezvyklé.

Předsedající soudce pro novináře uvedl, že v rozvodových řízeních se většinou jedná o rozdělování hmotného majetku. Zdůraznil, že řešit by se měl i majetek nehmotný jako domácí práce, které jsou vykonávané v době manželství.

Kauza vzbudila velkou odezvu na sociálních sítích. Diskuse na populární platformě Weibo má 570 milionů zhlédnutí. Debatující řešili především hodnotu domácí práce a postavení žen ve společnosti. „Nemám slov, povolání ženy v domácnosti na plný úvazek je podceňované. Chůva v Pekingu na rok stojí skoro 50 tisíc jüanů,“ uvádí jedna diskutující. „Ženy, buďte vždycky nezávislé. Nevzdávejte se kvůli manželství práce a vytvořte si svou cestu ven,“ píše další.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tráví čínské ženy neplacenou prací čtyři hodiny denně, což je 2,5krát více času než muži. V rámci OECD se jedná o nadprůměr.

Reklama

Doporučované