Hlavní obsah

Muž někomu leží v žaludku. Podpálená auta, útok nožem, policie to odkládá

Záhady Josefa Klímy ze 7. 5. 2020: Hořící auta, útok maskovaného muže s nožem. Podnikatel má strach o svou rodinu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatel žijící ve Zruči nad Sázavou je terčem soustavných útoků. Ničí mu majetek, policie i přes pořízené záznamy všechno odkládá.

Článek

„Leželi jsme tady doma v posteli se ženou, koukali se na televizi a najednou někdo zvoní. Bylo něco kolem půlnoci, kluci tady na mě zvonili a ukazovali na stranu z okna. Viděl jsem, že mi hoří dodávka, kterou používám na přepravu aut. A tady pod pergolou hořel firemní Touareg. Dvě auta současně někdo úmyslně zapálil,“ popisuje podnikatel Petr Ježdík událost, která se odehrála v únoru před dvěma lety.

Přestěhoval se z Prahy do Zruče nad Sázavou, kde se svou přítelkyní a synem žije už dvanáctým rokem v domku po babičce. Původně provozoval tenisové kurty v Praze, před pár lety ale rozjel byznys s ojetými auty z Německa. A lidé se prý na něj od té chvíle začali dívat skrz prsty.

„Začal jsem cítit jakousi nevraživost, lidi říkali – vidíš to, on ty auta vozí jak rohlíky, to mu nesmí projít, na něj musí vlítnout a takový ty řeči. Protože se mi tady na zahradě nějaký auta otočily, vyměnily a tak dále, tak si myslím, že to mohla být určitá příčina nějakých negativních pohledů na moji osobu,“ soudí Petr Ježdík.

U pomlouvačných řečí však nezůstalo. Nejprve to byl sem tak nějaký ten uříznutý ventilek u kola, nebo ukopnuté světlo. Pak ale přišly ostřejší akce. Napřed mu někdo zapálil dvě auta. Dodávka parkovala ve vedlejší ulici a druhé auto měl na pozemku pod přístřeškem. Někdo tedy musel zdolat plot, aby akci uskutečnil. „Samozřejmě jsem z toho byl vyplašenej, že jo. Policie dospěla k závěru, že mi někdo položil kostku podpalovače pod levé přední kolo. V obou těch autech shodně. Že to hoření šlo od levého předního kola,“ vypráví.

Zapalování aut sice patří k mafiánskému způsobu vyřizování účtů, jenže kostka podpalovače položená pod kolo není zrovna ukázkou práce profesionála. Kutnohorská kriminálka případ nakonec odložila s tím, že se pachatele nepodařilo vypátrat.

Po incidentu s auty si Petr Ježdík pořídil na dům kamerový systém. Na nějakou dobu byl klid. Pak začal nacházet na sklech aut zaparkovaných na svém pozemku malé dírky a dolíky. Dospěl k závěru, že mu na auta střílí někdo ze vzduchovky nebo praku a že to musí být někdo z přímého sousedství.

„Já mu říkal, ale Petře, proč bychom to dělali? Já ti to přeju, ať si vyděláš, mně to je zkrátka jedno. Já si žiju svým životem, tady pohovoříme, já si to vyslechnu, odkejvu mu i co se mi nelíbí a hotovo,“ říká jeden ze dvou sousedů Ježdíkových, s nimiž štáb Seznam Zpráv hovořil. A dodává: „Heleďte, po Zruči se říká, že si to udělal sám. Já to netvrdím, ale po Zruči se to říkalo zkrátka. Takže já nevím.“

Ježdík kategoricky odmítá, že by si majetek poškozoval sám například kvůli penězům z pojistky. „Vždyť ta auta, ani jedno z nich nebylo pojištěný. Ta škoda byla vždy jen moje škoda, žádná pojistná událost tady nikdy nebyla. Takže toto tvrzení, že si to dělám sám, je naprosto nesmyslný,“ snaží se Petr Ježdík vyvrátit fámy, které se donesly i k němu.

Zatím poslední vážnější incident se odehrál před pár měsíci - po Vánocích. 27. prosince ráno maskovaný muž s nožem vnikl přes plot na zahradu Ježdíkových. Zachytila ho jedna z kamer rozmístěných kolem domu.

Co se následně odehrálo? Jak k incidentům přistupuje policie a čím končí její vyšetřování? Souvisí útoky s podnikáním Petra Ježdíka, nebo se mu někdo snaží znepříjemnit život ve městě a dostat ho odtamtud?

Odpovědi nabízíme v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované