Hlavní obsah

Vražedný útok na policejní prefektuře v Paříži: Čtyři mrtví, po smrti je i útočník

Foto: ČTK

Policisté prostor okolo policejní stanice uzavřeli.

Reklama

Pětačtyřicetiletý muž, který na policejní prefektuře v centru Paříže pracoval podle agentury Reuters jako počítačový specialista, dnes náhle napadl nožem své kolegy. Zabil tři policejní úředníky a administrativního pracovníka, než byl sám zastřelen, upřesnil pařížský prokurátor Rémy Heitz s tím, že oběťmi se stali tři muži a jedna žena. Další zraněná osoba je operovaná.

Článek

Objasnit motivy útočníka se snaží kriminalisté. Tři hodiny po činu a po domovní prohlídce u pachatele prokuratura oznámila, že vzala do vazby jeho ženu.

Na místo přijel prezident Emmanuel Macron a premiér Édouard Philippe. Úřady se k příčinám incidentu zatím nevyjádřily, podle tisku ale nejspíš souvisel s vyřizováním účtů na pracovišti. Server bfmtv.com uvedl, že útočník, podle tisku Mickaël H., před 18 měsíci přestoupil na islám.

Ministr vnitra Christophe Castaner před novináři potvrdil, že útočníkem byl „pětačtyřicetiletý muž, zaměstnanec (prefektury) od roku 2003”, který propadl vražednému běsnění mezi 12:30 a 13:00.

„Nikdy nevykazoval žádné problémy v chování, nedal znát ani nejmenší důvod k poplachu," řekl.

„Pachatel začal útočit ve své kanceláři a pak se vydal do budovy. Jeho motiv zatím neznáme, nejspíš se přestal ovládat,” řekl serveru bfmtv.com představitel policejních odborů Loic Travers. Útočníka podle něj zneškodnil „jeden z kolegů při legitimní sebeobraně”.

„Viděla jsem běžet muže s nožem v ruce. Utíkal k jednomu policistovi. Zazněly výstrahy, ale nezastavil se a policista vystřelil,” vylíčila očitá svědkyně z prefektury podle webu deníku Le Parisien. Nejprve si prý myslela, že jde o cvičení.

„Policista jej třikrát vyzval (aby odhodil nůž a zůstal stát), ale útočník se nezastavil, a tak vypálil dvě rány, po kterých muž upadl,” dodal její kolega. Útočník byl podle listu zasažen do hlavy.

Okolí prefektury, která se nachází naproti chrámu Notre-Dame na ostrově Île de la Cité, policisté načas uzavřeli, stejně jako blízkou stanici metra Cité. Kromě policistů na prefektuře zasahovali i hasiči.

Podle některých serverů událost zřejmě souvisela s milostným románkem na pracovišti.

Šéf policejních odborů Jean-Marc Bailleul označil incident spíše za zločin než za teroristický čin. „Byl to okamžik šílenství,” řekl Bailleul stanici bfmtv.

Ve středu tisíce policistů demonstrovaly v ulicích Paříže proti špatným pracovním podmínkám, které podle nich vedly v letošním roce k desítkám sebevražd v jejich řadách. Letos podle policejních odborů odešlo ze světa vlastní rukou zatím 52 policistů.

Reklama

Doporučované