Hlavní obsah

Muzeum Kroměřížska připravilo novou expozici Poklady staré půdy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Expozici návštěvníci najdou v zrekonstruovaných podkrovních prostorách budovy muzea na Velkém náměstí. Zaměřená je především na rodiny s dětmi a prarodiče s vnoučaty.

Článek

Muzeum plánuje expozici otevřít před letními prázdninami, pokud to dovolí epidemická situace. Nyní je muzeum stále zavřené.

„Expozice vtáhne návštěvníky do světa fantazie, který je umocněn autentickým prostorem se zachovalými trámy, temnými zákoutími a záhadnými dvířky. Lidé je sami budou objevovat,“ uvedla kurátorka Martina Václaviková, která ji připravila s kolegou Michalem Jemelkou. „Tajemnou atmosféru navozuje hra světla a tmy, zvuky ozývající se z různých koutů půdy i důmyslně ukryté poklady na místech, kde by je málokdo očekával,“ doplnil Jemelka.

Návštěvníkům se otevřou divuplné světy. „Uvidí moudrého Aslana, vstoupí na místo setkání malé Lucky s faunem Tumnusem a ti nejmenší si budou moci vyzkoušet, jak se cítila Alenka v králičí díře,“ uvedla mluvčí muzea Martina Malá.

Expozice je podle ní plná atraktivních předmětů. Řadu z nich přinesli po výzvě muzejníků obyvatelé Kroměříže i lidé z blízkého okolí. „Jedná se o věci už téměř zapomenuté či neobvyklé, které lidé objevili na půdách svých domů nebo ve sklepech. Určitě to pro ně bude hezký zážitek, když svůj předmět uvidí v naší expozici,“ uvedla Václaviková.

Návštěvníci spatří desítky exponátů z historické podsbírky, ze sbírky výtvarného umění a uměleckého řemesla, zoologie, entomologie, etnografie, mineralogie a archeologie.Kvůli epidemickým opatřením zůstává muzeum zavřené. Novinky mohou zájemci sledovat alespoň na jeho webových stránkách nebo na facebooku.

Reklama

Doporučované