Hlavní obsah

Muzeum východních Čech hledá pro novou výstavu dobové předměty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravuje stálou expozici o historii města. Na části výstavy v secesní budově muzea na Eliščině nábřeží se může podílet i veřejnost.

Článek

Zájem je i o dobové předměty z rodinných archivů. ČTK to dnes sdělili zástupci muzea. Chystaná expozice bude mapovat historii Hradce Králové od středověku po 40. léta 20. století.

„Hledáme materiály se vztahem k městu Hradec Králové a také k místním firmám nebo institucím, které ve městě fungovaly ve druhé polovině 19. a v první polovině 20. století,“ sdělila mluvčí muzea Lucie Peterková.

Zájem je hlavně o reklamní letáky, výrobky místních firem, tiskoviny, fotografie. „Pomohou i fotografie z rodinných archivů, na kterých je, kromě architektury města, zachycen život jeho obyvatel. Fotografie budou po zhotovení digitálních kopií vráceny majitelům. Ale vítána je možnost darů do sbírkových fondů,“ uvedla Peterková. Zájemci mohou kontaktovat muzeum na e-mailech: p.koritenska@muzeumhk.cz nebo j.sramek@muzeumhk.cz.

Majitelem historicky cenného a nedávno opraveného objektu muzea na nábřeží je město, zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj. Radnice předpokládá vypsání soutěže na dodavatele stále expozice muzea do začátku letních prázdnin. I kdyby se povedlo firmu vybrat, letos, jak se původně předpokládalo, expozice ještě nebude, uvedli zástupci muzea. Firmu na expozici se radnici opakovaně nedaří vysoutěžit.

Muzeum východních Čech je stejně jako další kulturní a vzdělávací instituce kvůli epidemii koronaviru uzavřené, výstavy postupně překlápí na internet. Nabídky muzeí, galerií, knihoven či hvězdáren zřizovaných Královéhradeckým krajem, které svoji činnost přestěhovaly na své weby a sociální sítě, jsou na webu prokreativitu.cz.

„Web prokreativitu.cz byl původně věnovaný přípravě krajské strategie pro oblast kultury a památkové péče. Se změnami vyplývajícími z vládních opatření nechal Královéhradecký kraj jeho obsah významně rozšířit,“ uvedli dnes zástupci hejtmanství.

Například na webu Muzea východních Čech vznikla sekce Výstavy online, která obsahuje jak elektronické prohlídky, tak i přednášky a nabídky pro školy jako podpora pro učitele. První zpřístupněnou online výstavou je interaktivní prohlídka výstavy Okolo Hradce.

Reklama

Doporučované