Hlavní obsah

Mynář letěl do Číny za 150 tisíc, letenku koupila Tvrdíkova komora

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Tvrdík a Vratislav Mynář.

Reklama

Letenku pro únorovou cestu do Číny hradního kancléře Vratislava Mynáře platila česko-čínská komora, které šéfuje Jaroslav Tvrdík.

Článek

Letenka stála 150 tisíc korun, napsal deník Aktuálně.cz. Hrad tvrdí, že následně letenku komoře proplatil. Stejné to bylo s letenkou pro prezidentova poradce Martina Nejedlého.

„Kancelář prezidenta republiky předmětnou letenku nemá. Objednávala ji a zaplatila Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce,“ odpověděl  serveru ředitel odboru legislativy Hradu Václav Pelikán. Dodal ale, že Hrad 18. března peníze za letenky komoře uhradil.

Doklady o tom, že Hrad náklady cesty skutečně proplatil, nechce poskytnout komora ani Mynář s Nejedlým. 20. března přitom Kancelář prezidenta republiky Seznam Zprávám na základě zákona o svobodném přístupu k informacím odpověděla, že za letenky neplatila.

Mynář se v Číně setkal s jedním z tamních vicepremiérů Chu Čchun-chuem. Údajně mu měl dovézt darovací listinu k humanitární pomoci, která následně z Česka do Číny odletěla.

Server upozorňuje, že čtrnáct dnů po návratu hradní delegace z Číny se Jaroslav Tvrdík stal klíčovým mužem, který začal určovat, u kterých čínských firem vláda během vyhlášeného nouzového stavu za miliardy korun nakoupí roušky, respirátory či rychlotesty. Tvrdík ale popřel, že by se obchody domlouvaly na této cestě s hradní účastí.

Reklama

Doporučované