Hlavní obsah

Mýty lékaře Voráčka. Jak je to s ústní vodou a testováním vakcín?

Foto: ČTK

Vlastimil Voráček se neočkoval proto, že testování vakcíny trvalo krátce. Vědci ale vycházeli ze zkušeností s nemocemi SARS a MERS.

Reklama

Lékař Vlastimil Voráček, který byl prvním pozitivně testovaným Čechem na olympiádě, je znám výroky o covidu a očkování, které nejsou založené na faktech či medicínských důkazech. Některé z nich Seznam Zprávy uvádí na pravou míru.

Článek

Vlastimil Voráček mohl být coby lékař už několik měsíců plně očkován proti koronaviru. Vakcíny mimochodem podle doložených dat výrazně chrání proti úmrtí a těžkým průběhům covidu, mají ale vliv i na přenos viru. Pokud už dojde k tomu, že se očkovaný nakazí, může například látka Comirnaty riziko přenosu na ostatní osoby snížit až o 60 procent.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak nicméně vyplývá z veřejných prohlášení lékaře, sám příznivcem očkování proti covidu-19 není. Uvedl, že se proti nemoci výhledově ani očkovat nehodlá – látka podle něj není dostatečně ověřena, protože její testování netrvalo deset let.

„Mám pozitivní přístup k očkování, leda že to očkování je a proběhlo řádně testovacím procesem – u mRNA vakcín cca 10 let – a má plnohodnotnou registraci,“ uvedl Voráček.

Zprávy o tom, že vakcíny proti covidu-19 nejsou dostatečně otestovány, a nejsou proto bezpečné, se skloňovaly zejména na konci loňského roku. Výrobci i kontrolní úřady ale pochybnosti o nedostatečném testování již několikrát vyvrátili.

Jak je to s testováním vakcín?

Lékař Voráček se nemýlí v tom, že celý proces od počáteční koncepce až po povolení širšího užívání vakcíny obvykle může trvat několik let. Na začátku roku 2020 ještě vědci předpokládali, že může vývoj vakcíny trvat až 18 měsíců.

Vše ale akcelerovalo několik skutečností. Roli hrálo i to, že vědci při vývoji nezačínali od nuly. Od roku 2003 byly vyrobeny vakcíny proti několika chorobám zvířat způsobeným koronaviry. Předchozí projekty v letech 2005 a 2006 zaměřené na vývoj vakcín proti virům z čeledi Coronaviridae, které působí na člověka, byly zaměřeny na těžký akutní respirační syndrom (SARS) a respirační syndrom na Středním východě (MERS). Vakcíny proti SARS a MERS zároveň už byly testovány na zvířatech.

Přestože vakcíny vyvinuty nebyly, zkušenosti z tohoto vývoje koronavirových vakcín byly využity právě pro vývoj vakcíny proti SARS-CoV-2. Další zkrácení nešlo na vrub bezpečnosti, ale byrokracie okolo schvalování.

Co je podmínečná registrace

Podmínečná registrace je jedním z mechanismů regulace EU, který umožňuje včasný přístup na trh léčivým přípravkům, nezbytným pro urgentní lékařskou potřebu včetně krizových situací, kterou je právě aktuální pandemie. Podmínečná registrace zaručuje, že vakcína splňuje přísné normy EU pro bezpečnost, účinnost a kvalitu a je vyráběna a kontrolována ve schválených certifikovaných výrobních místech v souladu s vysokými farmaceutickými standardy, které jsou v souladu s požadavky na velké komerční výrobní šarže. (SÚKL)

„Vývoj vakcín proti covidu-19 probíhá značně akcelerovaně, urychlují se však pouze administrativní kroky, urychlení se netýká opatření k posouzení bezpečnosti. Zrychlení tohoto procesu je možné díky tomu, že výzkumníci vycházejí ze zkušeností s vakcínami na SARS, MERS, ebolu a další onemocnění,“ vysvětluje Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Urychlení umožnila i samotná pandemie. Díky velkému množství nakažených došlo k rychlému zařazení dostatečného množství účastníků do klinického hodnocení. V neposlední řadě je brzké schválení a uvedení vakcíny vnímáno registračními úřady jako celospolečenská priorita, posouzení zkoumaných výsledků se tak úřady věnovaly přednostně. Celý proces probíhal a stále probíhá v souladu s mezinárodně platnými pravidly Správné klinické praxe a samotná registrace vakcíny před příchodem na trh je dále posuzována nezávislými regulačními autoritami.

Jak je to s ústní vodou?

Další z výroků ortopeda Voráčka se týká samotného onemocnění covid-19 a jeho prevence. Pro server Vitalia uváděl, že mají lidé jako ochranu před koronavirem vsadit na kloktání ústní vody.

„Sám ústní vodu používám, v době pandemie koronaviru několikrát denně, a doporučuji to svým pacientům,“ řekl Vlastimil Voráček. „Nezáleží na tom, jakou ústní vodu používáte, testy dokázaly, že podobně fungují všechny běžně dostupné v drogeriích.“

Ideální je podle lékaře použít ústní vodu především poté, co jsme vystaveni většímu množství lidí v kolektivu – tedy například po návratu z práce nebo z nákupu.

Je pravda, že se zprávy o testování vlivu ústní vody na virus skutečně objevují. Loni na podzim docházelo k testům v laboratorních podmínkách. Vědecké důkazy o tom, že by kloktání lidi skutečně chránilo před koronavirem, ale doposud nejsou, a na obezřetnost upozorňovali i sami výzkumníci, kteří se věcí zabývali.

Virová nálož varianty delta navíc může být podle aktuálních poznatků až tisíckrát vyšší než u původního wuchanského viru. Kromě toho se virus nachází například i na nosní sliznici a nejenom v ústech.

Testování ústní vody a výsledky

Vědci z univerzity v Cardiffu loni na podzim uvedli, že mají slibné výsledky ohledně toho, že by některé ústní vody mohly pomáhat při hubení viru. „Přestože výzkum naznačuje, že by ústní voda mohla zabíjet virus ve slinách, není důkaz o tom, že by mohla být užívána jako lék na koronavirus, a to i vzhledem k tomu, že nedosáhne do respiračního traktu či plic,“ píše BBC. Výzkumná zpráva uvádí, že vody obsahující alespoň 0,07 % cetylpyridinium-chloridu ukázaly „slibné náznaky“ toho, že jsou schopny eradikovat virus při kontaktu s ním v laboratorních podmínkách.

„Studie ještě není recenzována a publikována, což znamená, že ještě nebyla hodnocena dalšími vědci, jak je to při akademickém výzkumu běžné. (…) Lidé by měli nadále dodržovat preventivní opatření vlády, včetně mytí rukou a dodržování rozestupů,“ citovala BBC autora studie Richarda Stantona.

Cucání pastilek?

Na zmiňovaném serveru Vlastimil Voráček doporučuje i prevenci pro děti. Ty, které jsou malé nebo ústní vodu kloktat nezvládnou, podle něj mohou v době zvýšeného rizika respiračních infekcí včetně koronaviru cucat pastilky nebo používat i bylinné kapky. „To mi připadá jako rozumná prevence, než jdou děti do školy, nebo po návratu z ní,“ říká lékař. Vědecké důkazy o tom, že by některé z pastilek prokázaly účinek proti koronaviru, se však redakci Seznam Zpráv nepodařilo dohledat.

Reklama

Doporučované