Hlavní obsah

#Myvšechny: Davy Francouzek demonstrují proti domácímu násilí

Foto: Flickr.com / Jeanne Menjoulet

Hnutí #Noustoutes upozorňuje na domácí násilí páchané zejména na ženách.

Reklama

Desetitisíce Francouzů vyšly v sobotu do ulic několika francouzských metropolí. Vyjadřují tak nesouhlas s domácím násilím. Každý rok kvůli domácímu násilí ve Francii zemře kolem 100 žen. Za letošní rok jich bylo partnerem nebo bývalým partnerem zavražděno už 116.

Článek

Ve Francii začaly protesty proti domácímu násilí v sobotu ve dvě odpoledne. Událost organizuje feministická asociace #Noustoutes (česky: #Myvšechny) a nese podtitul Stop sexistickému a sexuálnímu násilí. Protesty probíhají kromě hlavního města i v Lille, Marseille, Bordeaux, Toulouse, Rennes a Štrasburku. Průvody se nekonaly například v Lyonu a Nantes, odtud demonstranti vyrazili podpořit průvod do Paříže. Barvou protestu je už od minulého roku, kdy proběhla první manifestace, fialová. Na místě organizátoři rozdávají šátky a transparenty stejné barvy.

„Už ani nedokážeme spočítat počet násilných incidentů, kterým se dalo předejít,“ uvedly organizátorky v apelu, který rozšířily po Facebooku. „Tímto průvodem konečně docílíme změn ze strany těch, co jsou u moci.“

Protestní akce předcházejí pondělnímu zakončení série diskuzí, které trvají od začátku září. Premiér francouzské vlády Édouard Philippe, v doprovodu dvanácti členů kabinetu, by měl oznámit kroky, které podniknou v boji proti domácímu násilí.

Narozdíl od minulého roku se očekává, že se k protestům připojí i část členů hnutí žlutých vest. Ženy z jejich řad apelují na „spravedlivější a lidštější společnost a na rovnostářství”.

Ve čtrnácti zemích světa, například v Mexiku, je klasifikováno zabití ženy nebo dívky separovaně, jako samostatný druh trestného činu. Násilí je tedy spácháno, protože je oběť žena. Označuje se anglickým výrazem Femicide, který poprvé v tomto kontextu použila jihoafrická spisovatelka a feministka Diana E.H.Russel v roce 1976. Objevuje se ale už od 19. století.

Reklama

Související témata:

Doporučované