Hlavní obsah

Na Česko míří letní superbouře

Foto: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Polovina lidí, kteří v posledních týdnech nastoupili do logistických firem, přišla z restaurací nebo hotelů.

Reklama

Článek

Varování pro čtenáře: Tohle není zpráva o počasí.

Bude to letos napínavé léto. Ze všech dostupných průzkumů, z výroků šéfů firem nebo jejich personálních náměstků, ale i ze způsobu, jakým vláda zatím sanuje postižený byznys, se dá s úspěchem předpovědět, že Česko čeká letní superbouře.

Bude lokální – někoho přepadne, jiné obloukem mine. Nebudou v ní padat kroupy, ale výpovědi nebo v lepším případě návrhy na snížení platu. A budou to návrhy jako vystřižené z dílen mafiánů: takové, které se prostě nedají odmítnout.

První záblesky už jsou patrné. Honeywell Aerospace v Hlubočkách, firma, která živí tisícovku lidí, propustí dvě stovky z nich. Také Meopta-optika, protože přišla o objednávky od svých dodavatelů, zeštíhlí o pětinu. Z firmy půjde 400 lidí, včetně ředitele.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Personálně-poradenská společnost Randstad minulý týden zveřejnila průzkum, podle kterého kvůli nemoci covid-19 a vládním omezením k personální redukci sáhla už čtvrtina českých firem. To je dost na to, že se koronavirová krize teprve přeměňuje v ekonomickou. Firmy buď přímo propouštěly, nebo snižovaly úvazky a převáděly lidi na jinou, méně placenou práci.

Hladce zatím fungují společnosti z IT nebo podnikových služeb. Naopak totální paralýza přepadla hotely a gastronomii. Polovina lidí, kteří v posledních týdnech nastoupili do logistických firem, přišla právě z restaurací nebo hotelů.

Z dat o čerpání Antiviru je vidět, že se většina šéfů snaží své zaměstnance udržet, ale je mnoho faktorů, které ještě ovlivní podobu této masivní frontální poruchy. Třeba otevření hranic, strach lidí z cestování, obavy z utrácení, vývoj v zemích, kam dodávají čeští exportéři.

Až skončí dočasná vládní podpora (přes všechnu kritiku nějaká přece jen existuje), přijde další vlna propouštění.

Dobrá práce bude vzácnější zboží než nanoroušky. Léto bude bouřlivé, podzim ještě víc.

Reklama

Související témata:

Doporučované