Hlavní obsah

Česko je na Euru blízko postupu, Schick vedl tým k remíze s Chorvaty

Patrik Schick slaví svůj třetí gól na turnaji. Jak viděli duel s Chorvaty Tomáš Sivok a Miroslav Slepička, se dozvíte ve videu. Pusťte si ho.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Čeští fotbalisté remizovali na turnaji Euro s výběrem Chorvatska 1:1. V tabulce své skupiny mají po výhře nad Skotskem už 4 body. A to je zisk, u něhož je velká pravděpodobnost, že by měl stačit na postup do vyřazovací části.

Článek

Ve 37. minutě utkání otevřel skóre z pokutového kopu Patrik Schick. Předcházely tomu dramatické momenty.

Rozhodčí totiž přerušili hru poté, co otřesený Schick zůstal ležet před chorvatskou brankou. Jeho zkrvavený obličej dosvědčoval, že došlo k tvrdému kontaktu se soupeřem. A pohled na video sudímu potvrdil, že Lovrenův loket opravdu udeřil Schicka do obličeje. Rozhodčí to posoudil jako faul uvnitř pokutového území a nařídi tedy penaltu, kterou sám Schick, kterého sotva stačili zbavit krvavých skvrn, proměnil.

Krátce po poločase vyrovnal po Coufalově uklouznutí chorvatský matador Ivan Perišič na 1:1. A skóre už se pak nezměnilo.

S aktuálním ziskem 4 bodů mají Češi velmi slušnou šanci na to, že si zajistí postup ze skupiny. Útočit stále mohou na první dvě příčky v tabulce, ty by dávaly postupovou jistotu. Do osmifinále se navíc dostanou i čtyři nejlepší celky, jež ve skupinách obsadí třetí příčku.

Třetí duel ve skupině sehrají Češi v úterý 22. června v londýnském Wembley s domácí Anglií.

Sivok svým následovníkům věřil

Je to pět let, co se Češi s chorvatskými hvězdami utkali na předchozím turnaji Euro ve Francii. Týmy se za tu dobu obměnily, přesto dnes z tehdejších účastníků patrně nastoupí v českém dresu Vladimír Darida či Luka Modrič na straně soupeře.

Tomáš Sivok, který tehdy v St. Étienne bojoval vedle Romana Hubníka ve středu české obrany, si dnešní zápas užije už jen v roli bývalého hráče a reprezentanta.

„Každopádně jsem přesvědčen, že když kluci budou na Euru předvádět takový fotbal jako v kvalifikaci nebo v Lize národů, mohou zvládnout jakýkoli zápas. Třeba i s Anglií,“ připomíná někdejší kapitán Sparty třetí duel, který Čechy čeká ve skupině v úterý 22. června v londýnském Wembley.

Miroslav Slepička zná Chorvaty ještě lépe, dva a půl roku totiž „válel“ v barvách Dinama Záhřeb. „Andreji Kramaričovi jsem přihrával na jeho první ligový gól. Výborně znám i Šime Vrsaljka, který teď hraje za Atlético Madrid. Jsou to všechno obyčejní prima kluci, všichni ale vždycky měli takový ten správný hlad po velké kariéře,“ podotýká Slepička.

Chorvatů není ani z poloviny tolik, co Čechů. Kde se u nich bere sportovní talent, který je vede k úspěchům v řadě kolektivních sportů? Jaká nečekaná událost pomohla před pěti lety českým reprezentantům k tomu, aby v závěru vyrovnali proti Chorvatsku na 2:2? A co spolu navěky váže český a chorvatský fotbal a zároveň také pražskou pivnici U Fleků?

To všechno se dozvíte v novém díle série Jedeme na Euro. Pusťte si ho ve videu pod titulkem tohoto článku.

Reklama

Doporučované