Hlavní obsah

Na dopravu a opravy silnic dá Liberecký kraj dalších 213 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na rekonstrukce a údržbu silnic a na zajištění dopravy přidá letos Liberecký kraj dalších téměř 213 milionů korun.

Článek

Peníze navíc může přidat díky daňovým příjmům, které byly loni navzdory koronavirové pandemii vyšší, než se předpokládalo. Kraj tak mohl rozdělit navíc téměř 315 milionů korun, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti). Většina těchto peněz půjde podle něj do investic, kraj posílí i svůj dotační program, který v očekávání nižších příjmů na letošní rok o čtvrtinu zkrátil.

Resort dopravy dostal na letošní rok 1,309 miliardy korun, z toho ale bezmála 60 procent je určeno na financování regionální autobusové a vlakové dopravy. Zhruba 200 milionů korun bylo na opravy a rekonstrukce silnic včetně projektů, na něž kraj získal evropské dotace. Teď rozpočet resortu posílí další miliony. „Tyto peníze půjdou zejména do rekonstrukcí silnic druhé a třetí třídy a jejich běžné údržby, do cyklostezek a cyklotras či dopravní obslužnosti, a máme tam také rezervu 60 milionů korun na zajištění činnosti vnitřního dopravce,“ doplnil Miklík.

Více než 37 milionů korun získá kraj z vyšších daňových příjmů pro školství. „K prioritám tam patří dotační programy podporující činnost dětí a mládeže, ale hlavně opravy a rekonstrukce školních budov,“ řekl hejtmanův náměstek. Přes 17 milionů půjde do resortu ekonomiky, majetku a investic, který mimo jiné připravuje projekt nové budovy zdravotnické školy v Liberci nebo rekonstrukci krajského statku ve Frýdlantu.

Liberecký kraj počítal na začátku loňského roku s příjmy přes 3,555 miliardy korun, z toho 3,360 miliardy korun měl získat z daní. Kvůli koronavirové pandemii ale příjmy revidoval. Nakonec byly navzdory očekáváním vyšší, než se čekalo. Na konci loňského roku daňové příjmy podle předběžných informací přesáhly 3,419 miliardy korun. Celkové příjmy kraje překročily díky transferům a dotacím státu a Evropské unie rekordních 12,324 miliardy korun, výdaje byly o deset milionů korun nižší.

Reklama

Doporučované