Hlavní obsah

Na duel s Anglií není vyprodáno. Velká nabídka luxusního sportu leze do peněz

Foto: Profimedia.cz

Harry Kane je nejspíš hlavním tahákem sestavy anglického národního týmu. Jeho spoluhráč z reprezentace Jadon Sancho si nedávno v klubovém dresu Dortmundu užil atmosféry vyprodaného stadionu v Edenu. Bude plno i v pátek na Anglii?

Reklama

Čas od času se čeští fotbaloví bossové přihlásí s nápadem, že by se za veřejné peníze mohl v Praze postavit stadion pro 40 až 50 tisíc lidí. S odůvodněním, že na některé zápasy by se využila kapacita větší, než jakou disponují stadiony Slavie a Sparty, které pojmou zhruba po 20 tisících návštěvnících. Jenže… V pátek bude hrát v Praze proti české reprezentaci národní tým Anglie. A ani na tak atraktivní duel vyprodáno stále není, v úterý večer ještě stále zůstávalo ve virtuální kase kolem 3000 vstupenek.

Článek

Co se týče potřebných kapacit stadionů, nelze zamlčet, že příznivci fotbalové Slavie by na domácí zápasy Ligy mistrů zužitkovali i mnohem větší množství sedaček. Los jim do skupiny vedle Dortmundu poslal i Barcelonu a Inter Milán.

Šéf klubu Jaroslav Tvrdík dokonce před pár dny na Twitteru poznamenal, patrně v nadsázce, že možná vytáhne plány na rozšíření stadionu. Ty nastínil už v lednu 2016, nicméně dál už pak toto téma nerozvíjel.

Z pohledu návštěvnosti na zápasech české fotbalové reprezentace však aktuální kapacity pražských i mimopražských hledišť zcela dostačují.

Svou roli v tom samozřejmě hraje i politika při tvorbě ceny vstupenek. A konkurence dalších, nejen sportovních akcí.

Například ten, kdo by v průběhu podzimu navštívil tři domácí slávistické zápasy v Lize mistrů, duel reprezentace s Anglií, zápas hokejové NHL v O2 areně a ještě si tamtéž v listopadu vychutnal víkend špičkových jezdeckých závodů v parkuru, by při nakupování nejdražších standardních lístků (tedy nikoli luxusních VIP) musel vydat kolem 24 tisíc korun. A to pro jednu osobu.

Vyrazit ve dvou nebo s dětmi znamená násobit náklady. A tak si lidé vybírají, kterou akci navštíví.

Slávistické lístky na Ligu mistrů zmizely hned. Rovněž představení Jakuba Voráčka a dalších hvězd zámořského hokeje naplnilo minulý týden vysočanskou arénu až po strop. A fotbaloví reprezentanti pevně věří, že jejich zápas se slovutným týmem Anglie nakonec v Edenu také uvidí plné hlediště. Ještě dva dny před pátečním utkáním však vstupenky pořád k dispozici jsou.

„Slavia má v Edenu skvělou podporu svých fanoušků. Věříme, že to bude podobné i teď s nároďákem proti Anglii. Přijede čtvrtý tým z posledního mistrovství světa, a tak budeme fanoušky moc potřebovat,“ citoval web Fotbalové asociace ČR středopolaře Josefa Hušbauera.

Vstupenky na páteční kvalifikační duel proti Anglii se nejprve prodávaly v balíčku s lístky na pondělní přátelský duel proti Severnímu Irsku, který pro změnu bude hostit sparťanská Generali Arena na Letné. Těchto balíčků s lístky na oba zápasy se neprodaly ani dvě tisícovky.

Ale už zhruba měsíc, konkrétně od 13. září, se lístky prodávají i samostatně. Ty na Anglii byly k mání v cenových relacích 900, 1900 a 2900 korun.

A ještě v úterý večer jich byly v prodeji k dispozici zhruba tři tisícovky, především těch ve střední cenové hladině 1900 korun.

A to navzdory tomu, že po odečtení kvót pro Angličany, UEFA, FAČR a sponzory šlo do prodeje pro české zájemce přibližně jen 12 500 vstupenek. V úterý večer tedy platilo, že se jich dosud orientačně prodalo jen kolem 9500.

Cenová hladina vstupenek určená Fotbalovou asociací ČR, potažmo její obchodní společností STES, se ve spojitosti s nejatraktivnějšími domácími zápasy národního týmu příliš nemění.

Před dvěma lety se lístky na kvalifikaci proti tehdy úřadujícím mistrům světa z Německa prodávaly za 890–2890 korun. Úplně plno v Edenu nebylo, ohlásili 18 093 diváků.

Letos na jaře hrála taktéž v Edenu přátelský duel s Čechy po letech Brazílie, lístky stály 990, 1990 a 2490 korun, podle kategorie. A v hledišti napočítali 19 116 diváků.

Foto: Profimedia.cz

Momentka ze zmíněného utkání. S brazilskými hráči právě bojuje Vladimír Darida.

Srovnejme to se slávistickými cenami na Ligu mistrů. Balíček na tři utkání byl naceněn na 10 500 korun, ale držitelé permanentek na ligovou sezonu dostali slevu na 6000 Kč za balíček. A nikdo jiný než oni se v praxi k lístkům nedostal.

Vstupenky na pražské utkání týmů NHL Chicago Blackhawks a Philadelphia Flyers se prodávaly za 1900–7900 korun.

A kdo bude chtít vidět v listopadu ve vysočanské aréně i výkvět parkurového sportu, snad i včetně Anny Kellnerové, zaplatí za permanentku na celý čtyřdenní program od 1490 do 6990 korun.

Malá připomínka loňského prvního ročníku:

Pro srovnání: vstupenky na pražský koncert Erika Claptona nepořídíte levněji než za 4100 korun, poslechnout si naživo kanadskou zpěvačku Céline Dion zvládnete i o tisícovku levněji.

A komu snad to všechno přijde drahé, může jít v pondělí na již zmiňovaný přátelský duel fotbalistů proti Severnímu Irsku na Letné. Lístky na něj lze pořídit za 200, 400 a 600 korun. A je jich dostatek.

Jakkoli se jistě i fotbalisté ze severní části „zeleného ostrova“ dočkají v Praze podpory svých fanoušků, mnohem větší příliv jiných poddaných Jejího Veličenstva Alžběty II. se v Praze očekává v pátek.

Příznivci Anglie budou mít na stadionu zarezervováno 3731 míst. „Soupeř má navýšenou kvótu pro své fanoušky, tak jako ji recipročně měla česká reprezentace v březnu v Londýně. Zároveň toto opatření souvisí i s bezpečnostními otázkami, to znamená, že jsme docílili toho, aby angličtí fanoušci seděli pohromadě a nebyli roztroušení po celém stadionu,“ říká Petr Šedivý, mluvčí české reprezentace.

Vstupenky budou k prodeji i v pátek přímo na stadionu. Z bezpečnostních důvodů však nikoli pro anglické fanoušky. „Čeští fanoušci se v pátek dostanou k lístkům na stadionu pouze na základě předložení platného dokladu se jménem a fotografií,“ informuje FAČR.

Očekává se, že Angličanů dorazí do Prahy víc než bude činit jejich kvóta necelých 3800 vstupenek.. Možnosti, že by si od překupníků pořídili lístek do jiné části hlediště, než je Angličanům vyhrazena, patrně pořádající strana neumí zamezit. Britská ambasáda dokonce fanoušky upozorňuje, že pokud by se na stadionu chtěli dostat na místo mimo vyhrazený sektor, nebudou tam vpuštěni, pokud budou mít na sobě anglický dres nebo cokoli jiného se symbolikou anglického národního týmu.

Vzhledem k tomu, že se ne všichni příznivci anglické reprezentace chovají při takových výletech distingovaně a naopak vyvolávají výtržnosti či šarvátky, bude pátek výzvou pro policii.

A to proto, že se vedle několika tisícovek anglických turistů očekává i záplava Čechů a Němců, kteří do hlavního města dorazí kvůli pietnímu rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Odhaduje se, že se na Žofín může chystat nejméně 100 000 lidí, premiér Andrej Babiš zmínil dokonce trojnásobek.

Reklama

Doporučované