Hlavní obsah

Na extrémních maratonských tratích s gely nevystačíte, musíte si dát třeba bagetu, říká cyklistka

Rozhovor s cyklistkou Šárkou Černou.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhovor se Šárkou Černou, jíž učarovaly cyklistické maratony s extrémním převýšením.

Článek

Někdo to rád horké. A někdo zase do kopce. Šárka Černá je pravidelnou účastnicí cyklistických maratonů, ve kterých hraje zásadní roli i extrémní převýšení trati.

„Délka trati obvykle přesahuje 150 kilometrů a převýšení činí tisíce metrů, konkrétně na Tour du Mont Blanc jde až o 8000 výškových metrů,” vysvětluje cyklistka.

Na dotaz, jakou výživu účastníci těchto akcí na trati preferují, odvětila: „Jen s gely nebo výživovými tyčinkami byste tady neuspěli. Na občerstvovacích stanicích si musíte dát i bagetu nebo obložené chleby.”

Černá podotýká, že s cyklistickými maratony se často pojí i charitativní podtext. „Kupříkladu startovné na české akci Bohemian Gran Fondo, která se jezdívá v okolí Českého Krumlova, míří na boj s karcinomem prsu,” upřesňuje.

Jak dlouho trvá, než se na kole „vyškrábete” na horu Kleť? V jakých lokacích probíhají nejznámější zahraniční akce? Kolik mívají účastníků? Jaká kola cyklomaratonci používají? A proč se dobrovolně a rádi trápí na tak obtížných profilech trati? Odpovědi najdete ve videu nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované