Hlavní obsah

Na francouzskou vládu míří žaloby kvůli pandemii. Policie začala jednat

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Reklama

Kvůli způsobu, jakým francouzská vláda řešila koronavirovou krizi, na ni padly desítky trestních oznámení. Výsledkem je i čtvrteční domovní prohlídka u ministra zdravotnictví Oliviera Vérana. Trestní oznámení už podávají i Češi.

Článek

Zajistit dokumenty, které dokazují, zda ministři věděli včas o rozsahu nebezpečí pandemie koronaviru. Takový byl hlavní úkol policistů, kteří ve čtvrtek ráno provedli domovní prohlídky v bytě i kanceláři ministra zdravotnictví Oliviera Vérana.

Kromě něj se ale rozsáhlá policejní akce dotkla i dalších členů vlády – bývalého premiéra Édouarda Philippa, Véranovy předchůdkyně Agnès Buzynové, někdejší vládní mluvčí Sibeth Ndiayeové a Jérôma Salomona, úředníka pověřeného vést boj proti koronaviru. Právě on byl druhou osobou, u níž policisté provedli domovní prohlídku.

U všech výše jmenovaných existuje podezření, že zanedbali boj s koronavirem a ohrozili tak životy občanů. Trestní oznámení podali na vládu jednotlivci, různé lékařské kolektivy i odbory.

Vláda měla informace od WHO už koncem ledna

Jednou z organizací, která se obrátila na soud, byli zdravotníci z týmu Inter-Urgences. Na pařížský soud se obrátili spolu s dalším kolektivem C19 už v březnu. Advokát Inter-Urgence Arié Allimi v rozhovoru pro BFMTV připomněl , v jaké situaci se na jaře zdravotníci nacházeli: „Důvodem této žaloby je říci, že vláda nedovolila zdravotníkům, aby se chránili před chorobou, o které věděla, že přichází, a znala prostředky, kterými se lze chránit,“ řekl. Úkolem justice je nyní podle něj vyšetřit, kdo za to nese politickou i trestněprávní odpovědnost.

„Francouzská vláda měla už 24. ledna informace ze Světové zdravotnické organizace, že lidé, kteří se mohou nakazit, by měli nosit roušky. Roušky ale nebyly k dispozici, stejně jako další bezpečnostní opatření pro lékaře a zdravotníky, kteří byli v kontaktu s pacienty nakaženými koronavirem,“ argumentoval v rozhovoru pro kanál France 24.

Skutečnost, že někteří francouzští politici ještě během jara ujišťovali, že roušky nejsou potřeba, označil advokát za „katastrofické řízení (státu)“. Allimi také upozorňuje na to, že odmítnutím odložit první kolo obecních voleb vláda riskovala nakažení hlasujících.

Z 90 podaných trestních oznámení (některé zdroje ale mluví až o stovkách) označil soud za relevantní pouze devět, kterými se bude zabývat. Je třeba říci, že provedené domovní prohlídky jsou vůbec první etapou tohoto vyšetřování, které by mohlo skončit trestním stíháním členů vlády. Zdravotnické kolektivy vládu nejčastěji obviňují z veřejného ohrožení nebo z toho, že nepomohla lidem, kteří se ocitli v nebezpečí.

Trestní oznámení přibývají i v Česku

O selhání vlády se stále častěji mluví i v případě Česka. O podcenění koronavirové situace ze strany vlády svědčí i rozhovor, který dal Seznam Zprávám v minulých dnech ministr zahraničí Tomáš Petříček. „Myslím si, že některé kroky jsme měli udělat o 14 dní dřív, než byly učiněny… Rozhodnutí se měla udělat dříve. Například i nošení roušek ve vnitřních prostorech, což chtěl dříve i ministr Vojtěch. To mohlo přispět k tomu, že by se situace vyvíjela pomaleji,“ přiznal.

Trestní oznámení podaná na vládu už přicházejí i na Nejvyšší státní zastupitelství: „Evidujeme jednotlivá podání směřující na vládu, v posledních dnech pak přibývají, zejména v Praze. Naším úkolem je jen prvotní role, trestní oznámení vyhodnotit a předat místním státním zastupitelstvím,“ řekl Seznam Zprávám Petr Malý, tiskový mluvčí úřadu. Trestní oznámení se obvykle týkají toho, zda vláda některá koronavirová opatření vůbec přijala, případně toho, že je přijala pozdě. Žádné trestní stíhání ale v této věci dosud neprobíhá.

Česká policie pak prostřednictvím svého mluvčího Davida Schöna uvedla, že „nemá informace o žádném oznámení, které by směřovalo k uvedené problematice“.

Reklama

Doporučované