Hlavní obsah

Na insolvenční správkyni s tyčemi a mečem. V Legiosu musela zasahovat policie

Lounský závod HMS, ilustrační snímek.

Reklama

Několik dní po vyhlášení konkurzu na lounskou vagonku Heavy Machinery Services (dříve Legios) se před sídlem firmy odehrála bojůvka. Policie musela zasáhnout poté, co se muži ozbrojení tyčemi i samurajským mečem pokusili zastavit insolvenční správkyni.

Článek

Ranní policejní zásah potvrdila mluvčí lounské policie Irena Pilařová.

„Řešíme situaci v lounské firmě. Jedná se o složitý právní problém a my zjišťujeme, zda dochází k protiprávnímu jednání,“ uvedla Pilařová. „Jelikož došlo ke konfliktní situaci, policie je na místě, aby zajistila bezpečnost.“

Podle serveru AKTU.news chtěla insolvenční správkyně pokračovat v areálu firmy Heavy Machinery Services, dříve Legios, v inventarizaci majetku. Jenže narazila na ozbrojený odpor. Skupinku „ozbrojenců s katanami a tyčemi“ vedl podle citovaného serveru zápasník MMA Petr Ondruš. Do příjezdu policie se jim pak postavila najatá bezpečnostní agentura a vyhrocenému konfliktu dle serveru zabránila až dvoučlenná hlídka policie varovným výstřelem ze samopalu.

Mluvčí Heavy Machinery Services Iva Šachová ale celou záležitost vykresluje jinak než server AKTU.news. Podle ní to byla právě insolvenční správkyně Petra Hýsková, kdo si sebou přivedl do areálu „soukromou ochranku“ v podobě motorkářského gangu. Svým počínáním měla Hýsková a její doprovod podle vyjádření společnosti dokonce uzavřít vlečku, ochromit provoz závodu a zranit dva zaměstnance.

„Společnost Heavy Machinery Services z výše uvedených důvodů požaduje okamžité odvolání insolvenční správkyně Petry Hýskové z funkce. Zároveň žádá o prošetření situace, kdy výkon práva zajišťuje motorkářský gang, který se chová tak, že musí zasahovat Policie ČR se zbraní v ruce,“ píše se ve vyjádření firmy Heavy Machinery Servicer.

Výrobce vagonů je v úpadku od února 2014, věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun.

Krajský soud v Českých Budějovicích, který insolvenci řeší, minulou středu znovu zamítl reorganizaci společnosti Heavy Machinery Services (HMS). Soud zároveň na majetek firmy prohlásil konkurz a na 21. srpna svolal schůzi věřitelů.

Dlouhodobě se spekuluje o tom, že HMS, stejně jako Legios Loco, skrytě ovládá stíhaný podnikatel František Savov. Jeho zástupci to ale dosud důrazně odmítali.

Nicméně s faktem, že za HMS i s ní spjatou firmou Legios Loco stojí Savov, operuje i soud. „K tomuto závěru soud dospěl mj. ze svědeckých výpovědí realizovaných v insolvenčním řízení zejména v roce 2017, z nichž vyplynulo jednotné řízení dlužníka (HMS) a Legios Loco, a. s. přes společnost Garris či přímo Františkem Savovem a nic nenasvědčuje tomu, že by tomu dnes bylo jinak (ba naopak),“ uvádí se v usnesení soudce Zdeňka Strnada.

Podle soudu se řídicí struktura HMS prolíná s vedením společnosti Legios Loco a fungování obou firem je úzce spjaté – Legios Loco pronajímá výrobní areál a dodává HMS pracovní sílu, veškerý obchod jde přes Legios Loco. Firma Legios Loco patří podle údajů v obchodním rejstříku kyperské společnosti Kirosium Limited. Jediným akcionářem HMS je od letošního března litoměřická firma Trinites CZ. HMS se proti verdiktu odvolá k Vrchnímu soudu v Praze.

Budějovický krajský soud zamítl reorganizaci HMS už v lednu. V dubnu jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze a věc mu vrátil. V novém rozhodnutí budějovický soud zopakoval, že jednání společnosti HMS a plnění povinností, které soud firmě uložil, vzbuzuje pochybnosti o poctivosti jejích skutečných úmyslů.

Reklama

Související témata:

Doporučované