Hlavní obsah

Na investici do umění nemusíte mít milion. Obraz za 680 dolarů přinesl zhodnocení 5500 procent

Rozhovor s ředitelkou aukční sítě Dorotheum Márií Gálovou.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kam investovat, pokud chcete peníze uložit do uměleckých předmětů? To je velmi záludná otázka, říká šéfka aukční sítě Dorotheum Mária Gálová a vysvětluje proč.

Článek

Investičně zajímavé mohou být nejen obrazy, ale třeba i nábytek, šperky, historické zbraně, říká Gálová. „Může to být něco, co možná někteří jako umění nevnímají,“ dodává.

Důležité podle ní je nebát se. „Najděte si někoho, kdo vás provede prvními krůčky, a určitě si k umění najděte vztah, bez toho to opravdu nejde,“ prozrazuje šéfka Dorothea.

Počáteční kapitál pro investici do umění nemusí být v řádu milionů korun, ale v desítkách tisíc. „Velké, milionové prodeje, to je jen vrcholek ledovce,“ říká Gálová.

Druhá část rozhovoru s Márií Gálovou:

Druhá část rozhovoru s Márií Gálovou.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

Zmínila příklad jedné z nejúspěšnějších uměleckých investic minulého roku. Zátiší od německé autorky Helen Fanke bylo před dvaadvaceti lety v Londýně prodáno za 680 dolarů. „V naší vídeňské dražební síni se nedávno prodalo za 38 tisíc dolarů, to je zhodnocení 5500 procent. Tedy školský příklad toho, jak se dá investovat do umění i v menších částkách.“

Reklama

Související témata:

Doporučované