Hlavní obsah

Na Ještědu spadla lanovka, zemřel průvodčí. Policie vyšetřuje obecné ohrožení

Foto: ČTK

Záběry z Ještědu.

Reklama

aktualizováno •

Na Ještědu spadla jedna kabina lanovky. Na místě neštěstí je jeden mrtvý, lidé z druhé kabiny jsou bez zranění.

Článek

K pádu jedné z kabin došlo v neděli kolem půl druhé odpoledne. Kabina spadla u prvního pilíře lanovky a je zcela zdemolovaná.

Uvnitř byl v tu chvíli pouze průvodčí, který při pádu přišel o život. „Průvodčí lanovku neřídí, ta se řídí mimo prostor kabin ze spodní stanice. Průvodčí může se stanicí jen komunikovat vysílačkou,“ vysvětluje Lukáš Kubát, mluvčí Českých drah, které lanovku na Ještěd provozují.

„V souvislosti s událostí na lanové dráze jsme už zahájili úkony trestního řízení pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Zároveň žádáme dosud nevyslechnuté svědky pádu kabiny, aby se nám ozvali na linku 158,“ uvedla na Twitteru policie.

Vyšetřování příčin nehody může trvat několik měsíců. „Příčina neštěstí bude předmětem vyšetřování Drážní inspekce. Jediné, co je teď zřejmé, je, že došlo k destrukci tažného lana,“ řekl ředitel Odboru provozu osobní dopravy Českých drah Tomáš Mohr. Upozornil také, že lanovka procházela pravidelnými testy, které neodhalily žádný hrozící defekt. „I proto teď nelze určit, co a proč se přesně stalo,“ dodal Mohr.

Druhá kabina, ve které se v době neštěstí nacházelo zhruba 15 lidí, zůstala viset na laně. Hasiči všechny cestující i druhého průvodčího evakuovali pomocí záchranné techniky z výšky zhruba 15 metrů.

Podle mluvčího záchranářů Michaela Georgieva byli lidé z druhé kabiny bez zranění, ale utrpěli šok.

„V kabince bylo celkem 14 osob. Byly evakuovány a přesunuty na základnu horské služby. Neutrpěly žádné fyzické zranění, spíše šlo o stresové reakce, s nimiž jsme museli pracovat. Jedna osoba z řad zaměstnanců Českých drah měla zdravotní komplikace, které si vyžádaly transport do zdravotnického zařízení,“ doplnil na místě pro Seznam Zprávy Georgiev.

K pádu došlo v dolní části dráhy.

Hasiči použili výškovou techniku. Na pomoc vyrazil z Prahy vrtulník s další lezeckou skupinou, v průběhu letu byl ale odvolán, nebyl již potřeba.

Proč k události došlo, zatím není jasné. Liberecký hejtman Martin Půta bude chtít vyšetřování, aby se odhalily příčiny havárie. Jde o turisticky vytíženou oblast.

Foto: HZS Libereckého kraje

Cestující z druhé kabiny hasiči evakuovali pomocí výškové techniky.

„Já mám zprostředkované informace, že kabinka spadla u prvního stožáru, tedy z velké výšky, takže bylo velké štěstí, že tam v tu chvíli byl strojvedoucí sám. Každé neštěstí tohoto typu si zaslouží nejdřív pozůstalým zaměstnance Českých drah vyjádřit soustrast,“ řekl Seznam Zprávám Půta.

Na možnost pádu lanovky se složky integrovaného záchranného systému pravidelně připravují, ve více než 80leté historii lanovky ale nebyl takový zásah nutný.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí. Je v majetku Českých drah. Loni vyvezla na vrchol 211 000 lidí. Před dvěma lety prošlo rekonstrukcí elektrické zařízení, oprava byla spojena s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení.

Loni byla lanovka kvůli koronavirovým opatřením více než 100 dnů mimo provoz, důvodem přerušení provozu byly i technické problémy. Kvůli technickým problémům stála lanovka i letos v září. V pondělí měla projít pravidelnou revizí. „Revize probíhá pravidelně dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Je nešťastnou náhodou, že k neštěstí došlo zrovna den před pravidelnou revizí,“ doplňuje mluvčí Českých drah Kubát.

Reklama

Související témata:

Doporučované