Hlavní obsah

Na kole do práce. Proč nechat auto v garáži?

Na kole do školy. Proč nechat auto v garáži?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kritická dopravní situace ve městech je neúnosná. V dopravních kolonách každý den tráví spousta lidí desítky minut. Řešením je vyměnit auto za kolo. Sdružení Auto-Mat nabízí řadu výzev, do kterých se přihlásily už tisíce lidí.

Článek

Auto je potřeba a v mnoha případech usnadňuje život a dané situace. Jsou ale chvíle, kdy může zůstat zaparkované. „Každý by se měl zamyslet, jestli skutečně potřebuje jet autem vždy, když jede. A jestli skutečně musí být to auto tak prázdné, jestli se nemůže s někým domluvit a využít auto naplno,“ říká Anna Kociánová ze sdružení Auto-Mat.

Spousta lidí už auta za kola vyměnila a cyklistů ve městech přibývá. „Lidé vnímají trendy ze Západu, kde už se kola stávají běžným dopravním prostředkem. Mladí lidé v Dánsku už ani nechtějí auta,“ říká Anna Kociánová.

V Praze je situace zatím nejkomplikovanější. Ne všude se dá vyjet na kole do ostrého provozu. „V Praze je malé procento žen, oproti mužům, kteří jezdí do práce na kole. A je to dané tím, že se bojí hustého provozu,“ dodává Anna Kociánová.

Jestli se bude situace zlepšovat, prozradila Anna Kociánová ze sdružení Auto-Mat ve videu nad článkem.

Na kole mohou všichni společně vyrazit v hlavním městě během Velké jarní cyklojízdy v sobotu 27. dubna. Více o této akci ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované