Hlavní obsah

Na koronavirus zemřela klientka z nejvíce zasaženého domova seniorů

Foto: Pixabay

Klientka domova seniorů zemřela na koronavirus, další je v nemocnici.

Reklama

V domově seniorů v Břevnici na Havlíčkobrodsku se nakazilo 29 lidí, z toho dvacet klientů. Kvůli situaci v domovech seniorů, kde rychle přibývají nakažení, se vláda ocitla pod tlakem.

Článek

Jedním z lidí, kteří v Česku podlehli novému typu koronaviru, je klientka domova pro seniory v Břevnici na Havlíčkobrodsku.

Žena byla v sobotu převezena do nemocnice v Havlíčkově Brodě.

„Její zdravotní stav se bohužel zhoršil natolik, že poté došlo k úmrtí,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí nemocnice Petra Černo.

V nemocnici je podle ní hospitalizována ještě jedna klientka z tohoto domova seniorů, kde se podle hygieniků potvrdila nákaza koronavirem celkem u 26 lidí, dvaceti klientů domova a šesti jeho zaměstnanců.

„V Břevnici jsou všichni v pořádku, noc byla klidná,“ uvedla ředitelka břevnického domova Hana Hlaváčková.

Břevnice podle ní kvůli nákaze koronavirem narychlo dostala ochranné pomůcky přes hejtmanství Vysočiny a státní hmotné rezervy. „Dostává se nám pomoci, pomůcky máme,“ doplnila Hlaváčková.

Právě to, že jsou domovy pro seniory v Česku zásobeny rouškami, respirátory a dalšími ochrannými pomůckami nedostatečně, se stalo hlavním tématem kritiky proti tomu, jak vláda situaci v epidemii nového koronaviru řeší.

Na sociální síti Twitter se kvůli tomu v sobotu večer otevřeně střetli i ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, kteří mají zásobování ochranným materiálem hlavně na starosti.

Nakažené novým typem koronaviru totiž v posledních dnech hlásí i další domovy, třeba v Českém Krumlově, v Litoměřicích nebo pražské Michli.

V Michli již zemřely dvě seniorky. Na jednom z oddělení Thomayerovy nemocnice se nakazilo 24 seniorů, jeden z nich zemřel.

Celkově v Česku podlehlo nákaze již 13 lidí, jak v neděli uvedlo Ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované