Hlavní obsah

Na liberecké univerzitě vyvinuli nový robotický skladovací systém

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Robotický skladovací systém vyvinuli odborníci na Technické univerzitě v Liberci pro společnost Systematic, jež nabízí komplexní služby a řešení v oboru správy, uložení, třídění a archivace dokumentů, včetně jejich skartace.

Článek

Nový systém dokáže ušetřit více než polovinu skladovacího prostoru, náklady za pracovní sílu a výrazně zvyšuje propustnost skladu. V případě velkoskladů, jaké má třeba Amazon nebo Mall, by řešení mohlo přinést úspory v desítkách milionů korun ročně, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Systematic se přes 25 let specializuje na zpracování a archivaci papírových dokumentů. V centrální spisovně v Kácově obhospodařuje půldruhého milionu šanonů s miliony dokumentů pro více než 600 firem. „Potřebovali jsme navýšit kapacity archivu, ale přitom bylo neudržitelné přidávat plochu,“ řekl ředitel společnosti Systematic Petr Helcl. Firma se proto obrátila na všechny univerzity s technickými fakultami v zemi, na spolupráci se pak dohodla v Liberci. Na projekt získala evropskou dotaci.

Nový skladovací systém Archeion už firma Systematic ve svém centrálním skladu v Kácově zprovoznila. Systém funguje na principu přepravek stohovaných na sebe a obsluhovaných pojízdnými roboty. „Cíl je mít 20 přepravek na sobě ve sloupci, tím by byl náš systém světově unikátní,“ řekl ředitel společnosti Systematic Helcl. Stohování tolika přepravek je ale náročné na nosnost těch spodních. Nyní firma používá konvenční plastové euroboxy s nosností 25 kilogramů, ve stohu je jich až 16 na sobě.

Sklad, v němž se teď dělají zátěžové testy, zatím čítá 2000 přepravek, které obsluhují tři pojízdné roboty. Na jejich vývoji pracovali liberečtí technici dva roky. „Robot je vymyšlený jako skládačka, navrhli jsme ho a zkonstruovali z pěti modulů tak, aby bylo možné velmi operativně řešit případné závady a servisní výměny dílů. V zadání také bylo, aby robot dokázal uchopit jakoukoli přepravku,“ řekl vedoucí konstrukčního řešení robotu Ladislav Ševčík z liberecké univerzity. Roboty mohou i kooperovat, systém navíc umožňuje rozšiřování skladu do výšky i šířky za provozu a s minimálním omezením.

Reklama

Doporučované