Hlavní obsah

Na loukách u Kozmic našli vědci vzácného pavouka

Foto: Unsplash

Ilustrační snímek.

Reklama

Zoologové objevili v lokalitě Kozmických ptačích luk na Opavsku vzácného pavouka z druhu slíďáků. V Česku se zřejmě nikde jinde tento druh nevyskytuje. Běžnější je v zemích západní Evropy.

Článek

Skvělý nález se povedl českým zoologům letos v červnu. Byl však odhalen teprve nyní při zpracovávání získaného materiálu. „Objeven zde byl ohrožený pavouk s latinským názvem Pardosa tenuipes, jenž byl doposud znám pouze ze zemí západní Evropy. Tento vzácný slíďák ke svému životu potřebuje mokré osluněné louky s rozvolněnou vegetací v sousedství neznečištěných mokřadů. Takových biotopů je dnes kvůli špatnému hospodaření s vodou, ustoupení od tradičního obhospodařování luk a znečištění, především zemědělskými hnojivy, na našem území už jen velmi málo,“ uvedl Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Pavouk nemá český název. „České názvy jsou jen o pavouků, kteří se u nás vyskytují či u těch nejznámějších,“ uvedla Helena Rothová z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Dodala, že je pravděpodobné, že v lokalitě se pavouk vyskytoval už dříve. Nyní se jeho populace díky příznivým podmínkám rozrostla. „Biotop Kozmických ptačích luk je unikátní. Potřebovali bychom více takových lokalit,“ řekla.

Kozmické ptačí louky jsou v soukromém vlastnictví. Firma, která je vlastní, se rozhodla ze svých zdrojů lokalitu revitalizovat. Obnovené louky s vybudovanými tůněmi od roku 2014 obývá stále více chráněných a ohrožených druhů, hlavně z řad ptáků, obojživelníků a hmyzu. Od listopadu 2019 se na loukách pasou i exmoorští ponyové, blízcí příbuzní původnímu divokému koni. „Právě návrat vody do krajiny podporovaný pastvou velkých býložravců vytváří na Kozmických ptačích loukách mozaikovitost krajiny, a podporuje tak rozmanitost druhů,“ doplnil Řezáč.

Reklama

Doporučované