Hlavní obsah

Na měsíc se přihlásila na úřad práce. Zpětně ošetřovné nedostanete, řekli jí

Foto: Jakub Čaja, Seznam Zprávy

Turisté z Ameriky nedorazili, příjmy se propadly na nulu. Živnostnice, která provázela turisty, pak zažila ještě další nepříjemnost - neměla zpětně nárok na ošetřovné, protože se přihlásila na úřad práce. (Ilustrační snímek)

Reklama

S byrokracií spojenou se žádostmi o podporu v době covidové mají zkušenosti statisíce lidí. Jaké nepříjemnosti může člověku způsobit, ví i paní Marie. Průvodkyně z Prahy, která přišla o práci a dočasně skončila na úřadu práce.

Článek

Coby živnostnice pracující v cestovním ruchu a specializující se na Američany zažila paní Marie sešup příjmů „na nulu“ už v březnu.

Živnostníci navíc nemají na rozdíl od zaměstnanců nárok na ošetřovné - tedy příspěvek určený rodičům, kteří jsou nucení zůstat s dětmi doma, nyní kvůli uzavření škol. I jim se ale vláda v těžkých časech covidu rozhodla pomoct a mohou žádat o příspěvek na „ošetřovné“.

Žádost má však své podmínky - je nutné být aktivním živnostníkem jak v době, za kterou se žádá o příspěvek, tak ale i v době, kdy o něj žádá. A na to narazila. Doufala, že peníze dostane i za červen, tedy do konce školního roku.

Ukázalo se ale, že ti, kteří se přihlásili v červenci na úřad práce, nedosáhli na příspěvek na „ošetřovné“ za červen.

„Mě to vůbec nenapadlo, ta podmínka nebyla ve formuláři,“ líčí bývalá živnostnice svoje rozčarování, když se dozvěděla od úředníků, že na „ošetřovné“ za červen nedosáhne, protože se v červenci přihlásila na trh práce.

„Pro mě to bylo docela dost peněz,“ doplňuje Marie, která si nepřála zveřejnit příjmení. Počítala s tím, že jí příspěvek pokryje měsíční náklady na jídlo.

V červnu byla s dětmi doma a chtěla využít možnost podpory z ošetřovného, které ovšem ministerstvo podobně jako v říjnu vyhlásilo až zpětně a tedy v červenci. V červenci se naopak blížil konec prominutí odvádění záloh, a proto se raději nahlásila na úřad práce.

Do nové práce ve školství totiž nastupovala až srpnu. „Já tu smlouvu ještě neměla v ruce. Šla jsem na úřad práce z toho důvodu, kdyby mi to vybouchlo a na poslední chvíli mi řekli, že mě nechtějí,“ vysvětluje.

Na úřad práce až po žádosti, znělo z ministerstva

„Tím, že jste měla přerušenou živnost a žádost jste podala 15. 7., což bylo v termínu výzvy, nesplnila jste jednu z těchto podmínek. Kdybyste přerušila živnost až 16. 7., ošetřovné by vám bylo schváleno,“ přišla odpověď z ministerstva, kterou má redakce Seznam Zpráv k dispozici, kde anonymní úředník vysvětluje, jak se Marie připravila o zhruba desetitisícovou podporu.

Úředník v odpovědi podmínku obhajuje „samozřejmě z toho důvodu, aby nebyla účelově zneužívána“. Přitom podmínku lze objevit až v detailnějším dokumentu k výzvě. V obecných podmínkách není zmíněná.

Sama Marie má zprávy o tom, že stejně narazila i její kolegyně z turistického ruchu. O dalších neúspěšných žadatelích neví.

Teoreticky by se problém mohl týkat několika set lidí. V červenci se totiž podle statistik na úřad práce přihlásilo 1406 živnostníků.

Podmínka z říjnové výzvy zmizela, i to nese neúspěšná žadatelka červnové výzvy jako jistou nespravedlnost.

„Zkušenosti z programu ‚Ošetřovné‘ pro OSVČ v jarních měsících, včetně reakcí žadatelů, samozřejmě průběžně vyhodnocujeme a na základě tohoto vyhodnocení jsme zrealizovali některé dílčí změny výzvy pro měsíc říjen,“ reaguje Miluše Trefancová, vedoucí tiskového oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu na dotaz Seznam Zpráv, proč došlo ke změně.

„Došlo tedy k dalšímu zjednodušení už tak jednoduchého programu,“ dodává Trefancová.

Výzva je nenároková a podle Trefancové nelze podmínky zpětně měnit. „Byly dány předem a žadatelé byli transparentně s výzvou seznámeni,“ stojí Trefancová za tím, že zpětně bývalé podnikatelce nevyjdou vstříc.

Reklama

Doporučované