Hlavní obsah

Na nákup jen jeden z rodiny. Co bude znamenat karanténa celého Česka?

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš tvrdí, že lidé nejsou dost zodpovědní, tak je třeba přistoupit k dalším opatřením.

Reklama

Česko nejspíš čeká celostátní karanténa. Pro občany by to podle českého premiéra Andreje Babiše znamenalo omezení pohybu obyvatel, do zaměstnání by ale chodit mohli. Nakupovat potraviny nebo léky by pak měl jenom jeden zástupce rodiny.

Článek

V Česku je 231 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, řekl v pořadu Partie televize Prima premiér Andrej Babiš (ANO). Ráno to bylo 214 případů, od sobotního večera jich přibylo 42. Premiér předpokládá, že večer počet nakažených může přesáhnout 300.

„Pro nás je nejdůležitější, aby lidé omezili styk a aby se postarali o své prarodiče a rodiče. Problém je také ten, že řada lidí nedodržovala karanténu,“ řekl Babiš. Z toho důvodu vláda probere přísnější opatření a jednou z variant je i karanténa pro celou Českou republiku. Kabinet se sejde odpoledne a přísnější opatření projedná.

Babiš se zřejmě nechal inspirovat Itálií, která celostátní karanténu zavedla již tento týden. Pokud by platila stejná opatření jako v Itálii, pro Čechy by to znamenalo následující: Nikdo, kdo nemusí, by neměl vycházet z domu.

Vláda už 12. března vyhlásila na třicet dní nouzový stav, který razantně omezil pohyb lidí. V tomto případně by ale vláda zašla ještě dál. Mohlo by dojít k zákazu všech akcí do třiceti lidí, zavřené by bylo nejspíš i více prodejen, což naznačil i premiér.

Rovněž by mohlo dojít k omezení provozu městské hromadné dopravy a vlakových i autobusových spojení po celé republice. Babiš to ale popřel a v pořadu přímo řekl, že vláda naopak hromadnou dopravu posílí, aby nebyla taková velká koncentrace lidí.

„Musíme omezit pohyb lidí, pro nákup potravin by chodil jenom jeden člen rodiny a lidé by vycházeli pouze v nejnutnějších chvílích,“ uvedl Babiš. Český premiér si pak situaci představuje tak, že by jeden zástupce rodiny chodil nakupovat potraviny a léky, a pokud někdo musí do práce, tak by to bylo povoleno.

Vláda podle krizového zákona může omezit pohyb lidí, což znamená, že kabinet může zakázat vycházení lidí ze svých domovů, pokud to není nezbytné k zajištění životních potřeb nebo k poskytnutí péče dalšímu člověku. Podle zákona může kabinet některým firmám a dalším provozovnám nařídit, aby zavřely provoz. „Musíme udržet hospodářství, výrobu, aby se vyrábělo,“ zdůraznil Babiš. Podle něj by lidé měli pracovat z domova, pokud to jde.

Přesná opatření zveřejní vláda po svém zasedání v neděli odpoledne. „Nemůžu dávat dílčí informace. Jak budou přesně opatření vypadat, musí rozhodnout vláda. Žádám veřejnost, aby vyčkala na rozhodnutí kabinetu,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Karanténu bude Babiš, jak uvedl, navrhovat i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru. Zopakoval, že šíření nemoci, kterou virus způsobuje, je trestný čin a za porušení individuální karantény hrozí až třímilionová pokuta. „My nechceme lidi trestat. Apeluji na to, aby lidé byli rozumní. Zatím to nepomáhá,“ uvedl premiér. O plošné karanténě řekl, že „to musíme udělat“.

Schválit by měla vláda podle Babiše také ustavení krizového štábu, jeho předsedou by měl být náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula.

Reklama

Doporučované