Hlavní obsah

Na náměstí Svobody i Zelném trhu v Brně už svítí vánoční stromky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Brně na náměstí Svobody a také na Zelném trhu svítí ode dneška vánoční stromky. ČTK to řekly Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu a mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Článek

Kvůli opatřením proti koronaviru město upustilo od slavnostního rozsvícení, kterému každoročně přihlížejí davy lidí. Adventní trhy, jež každoročně bývají na obou náměstích, budou jen v případě většího rozvolnění opatření.

Na Zelném trhu se stromek rozsvítil před devátou hodinou, uvedla Dobešová. Asi o hodinu později začala svítit i šestnáctimetrová jedle na náměstí Svobody. U stromku na náměstí Svobody bude po celou dobu adventu kasička pro sbírku Českého červeného kříže. „Pomoc bližním se promítne celým adventem. Ač se nemůžeme setkávat osobně na náměstí Svobody při tradičních charitativních středách, přispívat potřebným bude možné online až do vánočních svátků, a podpořit tak můžeme například Dětský domov Dagmar nebo Diecézní charitu Brno,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Kromě stromků nebude chybět vyhlídkové kolo na Moravském náměstí a na Dominikánském náměstí Halouzkův dřevěný betlém, který má přes stovku figur. Podoba adventních trhů závisí na aktuálních vládních opatřeních souvisejících s šířením pandemie koronaviru. „S městskou částí Brno-střed jsme nachystaní umístit na náměstí do centra města stánky s řemesly, dárky a balenými potravinami. Konkrétně se jedná o 25 stánků na Zelném trhu, 20 na náměstí Svobody, šest na Dominikánském náměstí, šest u Jošta a 14 na Moravském náměstí,“ uvedla ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková. Stavba začne až ve chvíli, kdy to bude v souladu s vládními opatřeními. „Pokud zůstaneme ve čtvrtém stupni bez rozvolnění, nic z toho se bohužel neuskuteční,“ dodala Janulíková. V případě příznivého vývoje epidemické situace je městská část Brno-střed připravena nabídku doplnit o zimní zahrádky.

Reklama

Doporučované