Hlavní obsah

Na národním hřbitově v Terezíně si připomenou oběti nacistů

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na národním hřbitově v Terezíně se dnes uskuteční tradiční tryzna k uctění obětí nacistické perzekuce

Článek

Koná se po roční pauze v odloženém termínu kvůli pandemii koronaviru. Hlavní projev přednese předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Na vzpomínkovou slavnost jsou vedle bývalých vězňů každoročně zváni ústavní a vládní činitelé České republiky a členové zákonodárných institucí, reprezentanti zastupitelských sborů zemí, jejichž příslušníci prošli represivními zařízeními v Terezíně a Litoměřicích, skauti a další. Účast na letošní tryzně potvrdil mimo jiné předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nebo premiér Andrej Babiš (ANO).

Tryzna v Terezíně se každoročně koná vždy třetí neděli v květnu. Loni však pořadatelé událost přesunuli kvůli pandemii na říjen, posléze rozhodli, že se bude konat bez účasti veřejnosti, a nakonec ji definitivně zrušili. Ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek na jaře s ohledem na vývoj pandemie rozhodl, že letos se tryzna uskuteční první neděli v září.

Areál Malé pevnosti je dnes od rána pro veřejnost až do odchodu delegací uzavřen. U přímých účastníků tryzny musí památník kontrolovat bezinfekčnost.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155.000 Židů z celé Evropy. Na 117.000 z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti pak prošlo 32.000 mužů a žen. V Terezíně zahynulo 2600 z nich, další tisíce pak v jiných nacistických táborech.

Reklama

Doporučované